El portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, està sondejant la possibilitat de demanar al PP que els diputats de l’antiga Convergència abandonin el grup mixt en el qual estan integrats i es constitueixin en una agrupació parlamentària.

Amb aquesta decisió, el PDeCAT milloraria en condicions parlamentàries com el torn de paraula i la presència a les comissions. Segons ha informat La Vanguardia, aquesta proposta s’encabiria en el marc de l’Operació Diàleg entre l’executiu català i espanyol i ha recollit la confirmació del portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, d’aquests contactes entre ambdues formacions.

Pel que fa als antecedents d’aquesta decisió, el PDeCAT va haver d’integrar-se en el grup mixt, ja que l’article 23 del reglament del Congrés estableix tres condicions prèvies per tal de conformar grup propi: que el nombre d’escons no sigui inferior a cinc, obtenir el quinze per cent dels vots corresponents a les circumscripcions en què es presenten o assolir el cinc per cent dels vots emesos al conjunt del país.

Després de les eleccions de juny, el partit que lidera Homs únicament complia el primer d’aquests requisits, per la qual cosa la seva constitució quedava supeditada al criteri de la Mesa del Congrés. Inicialment, el PP era favorable a la constitució de grup propi del partit, tanmateix, les decisions al Parlament de Catalunya, van tancar aquesta possibilitat, així com la negativa de Ciutadans a negociar-ho.

Tanmateix, el mateix PDeCAT va abstenir-se en la votació per la conformació de la Mesa del Congrés, entenent que aquesta decisió tindria com a contrapartida la conformació d’un grup propi.