Per primera vegada des de 1977, Convergència no tindrà grup propi al Congrés i passarà al grup mixt juntament amb Bildu, Compromís, Coalició Canària i altres forces minoritàries. Així ho ha decidit la Mesa de la cambra baixa, reunida des de les 12 del migdia, després que no ha atès les raons dels convergents i els ho ha denegat per no complir el requisit de superar el 15% a les demarcacions on es va presentar. La decisió arriba 24 hores després que la Mesa del Senat tampoc li ha permès tenir grup parlamentari propi a la cambra alta.

Per tant, per primera vegada en la seva història, CDC, ara Partit Demòcrata Català, no tindrà veu a les Corts. De res li ha valgut que suposadament alguns dels seus diputats donessin suport al PP en la votació de la Mesa per designar Ana Pastor com a presidenta del Congrés. Aquesta circumstància converteix per primera vegada Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en l'únic partit català amb grup propi a les dues cambres espanyoles.

Ahir al Senat, el PP hi va votar en contra, mentre que el PSOE es va abstenir. Avui, l'escena no s'ha repetit perquè els dos partits estatals s'han abstingut, però el resultat sí que ha estat el mateix perquè C's, l'altre grup a l'òrgan de la cambra, ha votat en contra, i per tant, ha decantat la balança fent que CDC no tingui grup. També s'han acabat abstenint els membres d'En Comú Podem i el de Podemos. 

Sens dubte, tant els populars com els socialistes, aquests darrers en principi eren favorables a CDC, han fet una picada d'ullet a Ciutadans amb la seva abstenció, ja que en els últims dies i enmig de les negociacions per investir un president, la formació d'Albert Rivera s'havia mostrat especialment contrària a la possibilitat que la formació encapçalada per Francesc Homs pogués tenir veu, i en especial, després del desafiament al Constitucional amb les conclusions del Procés Constituent. De fet, d'aquesta manera ho ha celebrat Rivera a Twitter.

Amb aquesta decisió, els vuit diputats de CDC hauran d'integrar-se en el grup mixt. A més, el partit perdrà una dotació de més de dos milions d'euros per a aquesta legislatura i veurà molt reduïda la seva presència als debats parlamentaris.