El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha reivindicat la centralitat que representa el seu partit i ha reclamat fugir de "clixés" a l'hora de definir quin model de societat volen i a qui representen en la reordenació de l'espai polític de JxCat.

En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que els estatuts del PDeCAT ja recullen que són un partit independentista, però que ha de concretar-se "quin model de país es vol, més enllà de l'objectiu nacional" en les negociacions que s'estan duent a terme amb la resta d'actors que configuren JxCat --La Crida i independents--.

"Som un partit independentista, demòcrata, republicà, feminista, humanista, europeista. No som d'esquerres, tampoc de dretes. Què defensem? La part central, ni una cosa ni l'altra", ha reivindicat.

Per a Solsona, que també és diputat de JxCat al Parlament, deixar clar què representen i a qui s'adrecen en la reordenació de l'espai implica abordar per quin model d'escola, sanitat i d'economia productiva s'aposta, entre altres qüestions.

Segons ell, l'única base doctrinal a l'espai de JxCat és la del PDeCAT, i assegura que han mirat de confluir i sumar en molts àmbits, però ara veu necessari unificar el discurs de totes les ànimes que l'integren.

Prudència

Després d'apel·lar a la prudència perquè les negociacions fructifiquin, ha deixat clar que, si no hi ha un acord, el PDeCAT "existeix i vol continuar existint", i que són els únics que poden activar els mecanismes necessaris per concórrer en unes eleccions.

"Nosaltres hi som, nosaltres no ens escindim de ningú. La idea és si es vol anar amb nosaltres o no", ha subratllat Solsona, sense aclarir si hi ha la possibilitat que es presentin en solitari.

Si fos el cas, el PDeCAT activaria les primàries per elegir el candidat a les eleccions, i ha recalcat que no participaran d'un "càsting públic" de possibles noms.

La decisió de Marta Pascal

Després que l'excoordinadora del PDeCAT Marta Pascal renunciés al seu escó al Senat perquè no comparteix l'estratègia de JxCat, Solsona ha explicat que no comparteix les seves crítiques a l'espai polític, però respecta la seva decisió.

"La seva decisió és lògica i coherent amb el que diu", ha defensat Solsona, que no veu incompatible les seves crítiques amb el fet que continuï com a associada al PDeCAT.