Davant l’advertència de la ministra Maria Jesús Montero, que ha dit que si no s’aproven els pressupostos hi haurà eleccions anticipades, el PDeCAT ha recordat que la pilota està a la seva teulada. “No està en mans del PDeCAT ni ERC, sinó del PSOE”, ha assegurat aquest dimarts el diputat Ferran Bel des del Congrés. Ha instat el president espanyol Pedro Sánchez a avançar en la taula de partits --que inclogui formacions espanyoles-- per a poder obtenir el a la tramitació dels comptes.

“Encara que molt lentament, estem en millor situació que fa un parell de setmanes, però encara depèn del president Sánchez”, ha assenyalat Ferran Bel. Ha explicat que encara no han decidit la seva posició, i si presentaran a l’esmena a la totalitat, perquè “és necessari que es concretin els espais de diàleg”.

En aquest sentit, el diputat del PDeCAT ha assenyalat que, per a la tramitació dels pressupostos, “podria ser suficient” que es constituís la taula de partits en un marc de “recerca d’una solució política” al conflicte català. Ha dit que la via del referèndum seria “ideal”, però ha evitat fixar condicions. Aquest espai hauria de comptar amb la participació de partits espanyols.

El govern espanyol ja ha presentat el seu projecte de pressupostos pel 2019, que la segona setmana de febrer hauran de superar el primer examen: la tramitació al Congrés de Diputats. En aquests moments, però, Sánchez no compta amb els suports necessaris ni per a tramitar-los, davant del no que mantenen els partits independentistes catalans.

Pel que fa a les converses amb el govern espanyol, Bel ha assenyalat que no hi ha hagut contactes "estrictament per pressupostos".