El PDeCAT vol saber si el govern espanyol està disposat a "matar" per defensar la unitat territorial d'Espanya. Per això, ha registrat una pregunta al Congrés dirigida al govern espanyol, després de les polèmiques declaracions d'aquest cap de setmana de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, on assegurava que l’exèrcit estava a punt per intervenir a Catalunya.

D'aquesta manera, la diputada Míriam Nogueras ha entrat al registre de la cambra una pregunta adreçada a la ministra Cospedal: "El govern espanyol, a través de l'exèrcit, està disposat a matar ciutadans que de manera pacífica defensen la República catalana, per defensar la unitat territorial d’Espanya?”. 

Així ho ha avançat El Món, que assegura també que els PDeCAT han registrat durant els últims dies diverses preguntes com "quins eren els plans que tenia el govern de Mariano Rajoy si es feia efectiva la república" i si el govern espanyol "ha pensat a demanar disculpes públicament als més de mil votants catalans" després de la repressió policial de l'1-O. 

El govern de Mariano Rajoy haurà de respondre aquestes preguntes per escrit i té dos mesos per respondre. Si no respon en el termini marcat, els grups poden tornar a registrar les preguntes al Congrés dels Diputats.