El PDeCAT s'inclina per evolucionar a JxCat. Així es desprèn de la majoria d'assemblees comarcals que s'han anat reunint al llarg del setembre, en el marc del procés de debat sobre el futur del partit. Diverses fonts territorials expliquen a l'ACN que les bases de la formació nacionalista accepten virar cap a un nou partit sota les sigles de JxCat, però en posen algunes condicions.

En primer lloc, els quadres locals exigiran "disciplina" als associats que decideixin formar part de JxCat, sobretot als independents. D'altra banda, el PDeCAT també reclama poder de decisió, i que l'executiva del nou partit s'esculli a través d'una votació. Les últimes reunions comarcals tindran lloc aquest cap de setmana.

Candidats

El debat intern havia d'acabar el 20 de setembre però ho farà la setmana vinent. La direcció admet que les conclusions poden trigar més del previst a causa de la convocatòria electoral del 10-N. De fet, el 5 d'octubre està previst que el PDeCAT reuneixi el Consell Nacional per ratificar els candidats amb carnet del partit que concorrin a la llista de JxCat.

Si no hi ha novetats, els presos Jordi Sànchez (Barcelona), Jordi Turull (Lleida) i Josep Rull (Tarragona) tornaran a encapçalar les candidatures, amb Laura Borràs (independent) de dos per Barcelona.

En una fase següent, que Sànchez, Turull i Rull puguin mantenir-se a les llistes ja dependrà del Tribunal Suprem. Si la sentència arriba abans del 14 d'octubre, és condemnatòria i se'ls inhabilita, els presos no podran concórrer al 10-N. En aquest cas, Borràs passaria a ser la cap de llista per Barcelona.