El PDeCAT ha donat aquest dijous el tret de sortida al procés amb el que ha de decidir la seva proposta d'encaix amb JxCat. L'objectiu és que des del proper dilluns i fins el dia 20 de setembre, els més de 15 mil associats del partit debatin en assemblees territorials quina relació volen tenir amb la resta d'actors de l'espai postconvergent -entre ells JxCat , però també La Crida-, així com també es busca que facin una anàlisi de com han anat els darrers mesos a nivell intern i també sobre com s'ha d'encarar el procés català en un futur.

Segons ha defensat el president del partit, David Bonvehí, en una roda de premsa aquest dijous després d'una nova reunió de l'executiva, ara, un cop acabat el cicle electoral i havent passat el moment d'"excepcionalitat", és l'hora de veure quin paper ha de tenir el PDeCAT i decidir quina ha de ser la seva relació amb JxCat. Bonvehí ha indicat que espera que sigui un debat "franc", però també "dur i contundent" i que serveixi per posar-se "davant del mirall".

Bonvehí ha volgut aclarir que el procés participatiu només implica el PDeCAT i que no té la intenció d'"ordenar a JxCat", si bé ha reconegut que l'objectiu és que les conclusions es posin en comú després amb la resta d'"actors polítics" de l'espai postconvergent. En aquest sentit, es preveu que del procés participatiu en surti la proposta del PDeCAT sobre com ha de ser el seu encaix a JxCat, ja sigui en forma de fusió, de coalició o d'alguna nova fórmula.

Pel que fa l'organització de les assemblees, Bonvehí ha explicat que cada comarca nomenarà un redactor que, juntament amb un treballador del partit, seran els encarregats de moderar el debat i extreure'n les conclusions oportunes per traslladar-se a la direcció. Serà aleshores, un cop la direcció tingui les conclusions de tot el país, que les analitzarà i farà una proposta concreta que podria acabar essent votada en una congrés o un consell nacional. 

Unes eleccions anticipades no tindrien "cap virtut"

Per altra banda, Bonvehí també ha analitzat l'actualitat política i, en aquest sentit, ha defensat que des del PDeCAT creuen que no hi hauria d'haver eleccions a Catalunya com a resposta a la sentència perquè no tindrien "cap virtut" i ha considerat que, més enllà de mobilitzacions, hi hauria d'haver també una "reacció a nivell institucional". 

Preguntat per si l'estratègia de l'independentisme hauria de ser "confrontació" o "diàleg", Bonvehí ha descartat fer una "debat simplista" de la qüestió i ha defensat que s'haurien de combinar les dues coses. Pel que fa a la relació amb la resta de partit, i especialment amb ERC, el president demòcrata ha lamentat el "mal regust de boca" que va comportar el pacte a la Diputació de Barcelona i ha valorat positivament la proposta de la secretaria general dels republicans, Marta Rovira, de crear nous "espais de confiança" entre partits.

Bonvehí també ha fet una crida a participar a la Diada d'enguany i ha confirmat que el seu partit hi serà present.