Els líders del PDeCAT i ERC a Barcelona, Xavier Trias i Alfred Bosch, han proposat a l'alcaldessa, Ada Colau, un "acord de país" per governar a la capital catalana. En una compareixença conjunta aquest matí, han demanat a l'alcaldessa que trenqui el pacte de govern de Barcelona en Comú amb el PSC. A canvi, prometen a Colau garantir-li l'estabilitat fins que acabi el mandat, el 2019.

Trias i Bosch han qualificat la situació "d'excepcional" i, en la mateixa línia que la carta publicada a La Vanguardia, han estès la mà a l'alcaldessa per pactar un acord de govern a l'Ajuntament de Barcelona.

El líder demòcrata ha demanat que Colau confiï en l'oferiment: "Si trenca amb els socialistes, no li farem la jugada de fer-la caure a ella", ha exposat Trias. En la mateixa línia, Bosch ha parlat d'un "acord sincer" del qual se'n començaria a parlar un cop Barcelona en Comú trenqui l'acord de govern amb els socialistes.

Ara mateix, Colau governa a Barcelona amb els onze regidors de Barcelona en Comú i els quatre del PSC. L'oferiment que arriba ara prové de dos grups municipals —el Demòcrata i ERC— que sumen junts 14 regidors. Aquests, sumats als representants de la formació de Colau, aglutinarien 25 regidors, quatre per sobre de la majoria absoluta del ple municipal, un actiu que ha posat de relleu el republicà. 

El PSC i el 155

Trias i Bosch han proposat a Colau aquest acord ampli en un moment clau pel PSC. Els socialistes catalans han apostat per donar suport a l'aplicació de l'article 155, una posició que incomoda els comuns i que, tal com va apuntar la mateixa alcaldessa, podria implicar conseqüències en l'acord de govern de la capital catalana. 

Tot i que el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, s'hagi oposat a l'aplicació del 155, des del PDeCAT i ERC no ho veuen com un posicionament sincer. Trias ha demanat a Collboni que "es planti" davant el que considera un "paperot" dels socialistes catalans. 

Rebuig a l'Estat

Els ponents han anunciat dues accions més en relació a l'aplicació del 155. D'una banda, han demanat la suspensió del ple municipal del proper divendres.

D'altra banda, han comunicat que duran al ple una proposta d'acord en rebuig de l'aplicació del 155. El text, tal com ha explicat Bosch serà —a més d'una condemna a la darrera acció del govern de Rajoy— una defensa als drets humans i una "condemna expressa" als empresonaments de Sànchez i Cuixart.

Carta a Colau

En una carta publicada avui a La Vanguardia, el demòcrata i el republicà han llançat la proposta formal a Colau. En el text, tot i que han reconegut que "les relacions no sempre han estat plàcides", consideren que ara és el moment d'un acord ampli que reuneixi ideologies molt diverses.

Amb tot, han reclamat per a Barcelona "un govern en defensa de la democràcia, de la llibertat dels catalans i catalanes, i de les seves institucions". Per això, han demanat "donar la cara" i "parlar d'un acord de país".