El segon tinent d'alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, ha carregat de manera taxativa contra l'aplicació del 155 que ha plantejat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el suport del PSOE i Cs.

"No estic d'acord amb tot el que vagi més enllà de convocar eleccions perquè és contraproduent, poc intel·ligent i perjudicial. I ja ens hem fet prou mal", ha argumentat en una entrevista a El Periódico. A poques hores que BComú comenci una reflexió sobre el seu pacte amb el PSC a Barcelona precisament pel suport socialista al 155, Collboni no ha volgut donar consells a l'expresident de la Generalitat José Montilla sobre la seva votació divendres al Senat, però sí que ha opinat que el PSC "no ha d'avalar una DUI ni un 155 que no persegueixi convocar eleccions".

Collboni ha defensat que la solució a la situació de bloqueig a Catalunya no és ni la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) ni tampoc el 155, sinó unes eleccions immediates. En aquest sentit, ha criticat que les mesures anunciades per Rajoy van "molt més enllà d'aquest objectiu". "Crec que són innecessàries, contraproduents i lesionen l'autogovern de Catalunya. De què serveix intervenir Cultura i Agricultura o els mitjans de comunicació per aconseguir que hi hagi eleccions?", ha preguntat. 

En preguntar-li si el PSC ha canviat ara la seva visió, s'ha limitat a dir que Rajoy i el PP "cometen un error de diagnòstic de la realitat catalana" i que pensar que Catalunya es pot dirigir "a cop de BOE des de Madrid és no tenir ni idea del que és Catalunya". 

Idea comú

Collboni ha insistit que ell no està d'acord amb tot allò que vagi més enllà dels comicis, i ha opinat que el PSC "no ha d'avalar una DUI ni un 155 que no persegueixi convocar eleccions". Ara bé, ha apuntat que la posició de Montilla l'haurà de decidir ell mateix, "que és molt més que senador del PSC i que exercirà també de senador per designació parlamentària i expresident de la Generalitat", ha remarcat.

De fet, ha opinat que no hi ha risc de fractura en el si dels socialistes catalans, ja que hi ha una "idea comuna" que passa pel "rebuig a la DUI però també al 155". Segons ell, el PSC té "capacitat de fer d'interlocutor amb tots, és un pont que planteja una sortida raonada al conflicte". 

En demanar-li si una abstenció seria una bona solució, ha indicat que ell no és ningú per recomanar res a l'expresident de la Generalitat. "El conec una mica i sé que és el pitjor que es pot fer", ha dit. Al seu parer, amb Josep Tarradellas com a president mai no s'hauria arribat a aquest punt, i ha recordat que l'expresident posava d'exemple el noi del Sucre, que va desconvocar una vaga general perquè veia que podien perdre la batalla. 

El socialista ha volgut encara mostrar-se optimista i pensar que hi ha un "bri de sentit comú" com per veure que una DUI dijous i un 155 divendres d'aquest tipus "no faran res més que posar en perill massa coses". La manera d'evitar-ho, ha insistit, és que el president, Carles Puigdemont, convoqui eleccions immediatament.

Barcelona, unida

Pel que fa a la situació a Barcelona, ha considerat que el pacte no té cap motiu per trencar-se, i ha defensat el Consistori com una institució catalana dirigida per un govern d'esquerres "transversal, que no ha alimentat la dinàmica de blocs i que ha exclòs la qüestió nacional". Un Ajuntament, ha continuat, "estable, que no sigui frontista i que està governat per un govern d'esquerra plural". Collboni ha constatat que ni el PP ha entès la pluralitat d'Espanya ni l'independentisme ho ha fet amb la pluralitat de Catalunya. "Per això disparen contra un dels últims ponts que hi ha, el de Barcelona", ha constatat.

Ha opinat que segur que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és "molt conscient" de la situació. El segon tinent d'alcaldia ha assegurat que el PSC no trencarà el pacte i posarà Barcelona "per sobre de tot", tot i estar en desacord amb algunes posicions i "gesticulacions" que reconeix que els han molestat molt, i que han generat "problemes interns".

"Però per davant de tot hem posat la ciutat", ha continuat Collboni, que ha considerat que "trencar el pacte seria posar Barcelona en el forat negre del processisme, i Barcelona no hi pot caure".