Diferenciar-se d'ERC ara que els pressupostos ja estan aprovats. Aquest és l'objectiu del PDeCAT, que ara ha decidit definir els trets característics que el definiran com a partit polític amb personalitat pròpia. Per fer-ho, podran trencar la disciplina de vot quan els convingui dins de JxSí. Així ho publica La Vanguardia, que explica que aquesta decisió ja ha estat comunicada als diputats del Parlament.

El PDeCAT vol fer valer les seves pròpies conviccions i posicions per posar fi a la imatge de "supeditació" a ERC, un dels motius principals pels quals es critica el partit. Tanmateix, però, no seria la primera vegada que els demòcrates voten diferent dels republicans. Van fer-ho, per exemple, en el tractat del lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units o en la remunicipalització de l'aigua, en què van votar diferent quatre punts d’una moció sobre la mercantilització de la vida i dels béns i els serveis comuns presentada per la CUP.

La diferència resideix en el fet que fins ara el PDeCAT tenia molt en compte ERC per mantenir la cohesió, encara que això li costés votar en contra dels seus principis.