Les discrepàncies entre el president del PDeCAT, David Bonvehí, i els presos polítics demòcrates en relació a la resposta que ha de donar el partit a la Crida, que impulsa Carles Puigdemont, estan provocant tensió dins la formació. Bonvehí ha mostrat les reticències davant la possibilitat que el PDeCAT s’incorpori a la Crida, si aquesta es constitueix com a partit, mentre que els presos aposten per demanar a tots els militants que s’adhereixin a la iniciativa de Puigdemont i així ho han manifestat en una carta a la militància, que la direcció ha intentat frenar, segons ha pogut saber El Nacional.

L’assemblea nacional que va celebrar el passat mes de juliol el PDeCAT va aprovar la creació d’una comissió delegada que s’havia d’encarregar de la transició del partit cap a la Crida Nacional. La comissió està integrada pels tres consellers demòcrates empresonats a Lledoners, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, i el conseller a l'exili Lluís Puig, a més del president del partit i la vicepresidenta, Míriam Nogueras.

Aquesta comissió es va aprovar amb un 93,3% dels vots -que va contrastar amb el 65,2% de suports que va aconseguir la nova direcció de consens del partit- i des que es va constituir ha anat celebrant reunions al centre penitenciari, habitualment els dilluns.

Després de tres mesos de treballs, els presos han fet arribar a la direcció del partit un informe amb una carta en què reclamen a tots els militants que se sumin a la Crida.

Això no obstant, aquest parer, que compta amb el suport de la vicepresidenta de la formació i el sector afí a Puigdemont, xoca amb les reticències de Bonvehí. El president del PDeCAT, que recull el malestar d'una part dels membres de la direcció que ja integraven l'executiva amb Marta Pascal, ha deixat clar el rebuig a sumar-s'hi si es converteix en un partit.

“Si la Crida és el mateix que el PDeCAT, serà el PDeCAT, no té sentit que hi hagi dos partits defensant el mateix”, argumentava Bonvehí dilluns en la roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula demòcrata.

Aquesta discrepància ha provocat que des de la direcció del PDeCAT s'hagi frenat la carta dels presos, amb l'argument que Bonvehí volia abordar amb ells el contingut abans d'enviar-la, la qual cosa ha generat malestar amb els consellers empresonats, que, segons algunes fonts, haurien amenaçat de fer-la pública. Finalment, la direcció del partit ha decidit enviar la carta als simpatitzants, que la van rebre aquest dimecres a darrera hora.