El PDeCAT ha demanat la compareixença de Josep Borrell a la Comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats després de la crisi diplomàtica que s'ha obert entre el govern espanyol i el de Flandes. El ministre d'Exteriors ha decidit retirar l'estatus de diplomàtic al delegat del govern flamenc a Espanya per les crítiques reiterades del president del Parlament de la regió, Jens Peumans, a l'actuació del govern espanyol a l'entorn de l'independentisme català. Borrell ha qualificat les crítiques d'"inacceptables".

El diputat del PDeCAT Jordi Xuclà ha presentat una bateria de preguntes a l'executiu estatal en què qüestiona, entre d'altres, la imatge que fets com aquest transmeten d'Espanya a l'exterior.

Xuclà també pregunta al govern de Pedro Sánchez si li "molesta" que en altres països europeus es parli de la situació política actual a Catalunya o que se li doni "suport". O bé si la política exterior de l'executiu socialista es basa en accions com la de Borrell si es fan declaracions "que no són de l'índole del ministre d'Exteriors".

Borrell ha anunciat també que convocarà l'ambaixador de Bèlgica a Madrid, Marc Calcoen, per mantenir-hi una reunió amb "una mica més de contingut" que les dues que ja han tingut lloc en setmanes anteriors, també per crítiques del president del Parlament flamenc, on hi havia hagut simples "advertències".

En aquest sentit, el PDeCAT demana quines implicacions té l'expressió "una mica més de contingut" i si les reunions del govern espanyol amb ambaixadors "es basen en amenaçar" per unes declaracions "que mostren el suport a Catalunya". Les altres preguntes són si l'executiu de Sánchez pensa adoptar alguna mesura en relació a la decisió de Borrell, o si considera que aquest fet "contribueix a abordar el diàleg".

A més, el PDeCAT pregunta si l'acció de Borrell és "una represàlia" del govern espanyol a les decisions de la justícia belga sobre l'euroordre del jutge Llarena, que finalment va retirar, i, en cas afirmatiu, si "és aquesta la independència judicial que defensa el govern".

Finalment, el partit també pregunta si l'executiu "practicarà també represàlies diplomàtiques" a Alemanya per les decisions de la justícia d'aquell país de rebuig de l'euroordre de Llarena que finalment també va retirar.