El govern de Flandes considera un acte molt hostil que Espanya hagi retirat l'estatus diplomàtic al delegat flamenc a Madrid, André Hebbelinck. És un fet "inèdit en la història de la UE", ha comentat el ministre president flamenc, Geert Bourgeois, i ha afegit que és un acte "molt poc amigable". Ho ha dit Bourgeois en una entrevista a la ràdio pública flamenca Radio 1 (VRT).

Flandes ha assegurat que convocarà l'ambaixador espanyol a Bèlgica. Això ha passat just després que el govern espanyol hagi decidit retirar l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck, després de les declaracions del president del Parlament flamenc, Jan Peumans.

Peumans ha fet en les últimes setmanes diverses declaracions sobre Catalunya i la situació dels presos polítics que no han agradat gens al govern de Pedro Sánchez. 

Borrell: "Ja és un conflicte diplomàtic"

El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha admès aquest dimecres que l'Estat espanyol viu "un conflicte diplomàtic" amb Flandes i, de retruc, amb Bèlgica. "Ja és un conflicte diplomàtic, no li traurem importància a les coses", ha dit Borrell en declaracions als periodistes.

"Espanya no pot permetre's que, una vegada i una altra, el president d'un parlament digui que som un país que ha de ser expulsat de la Unió Europea", ha dit el ministre espanyol. Borrell ha retirat, com ja va anunciar dimarts el ministeri, que l'Estat espanyol no acreditarà com a diplomàtic "a cap altra persona" del govern flamenc. "Si demà ens presenten un altre representant tampoc li donarem", ha dit.