Es resolen totes les incògnites. Els quatre diputats del PDeCAT al Congrés, a diferència dels quatre de JxCat, votaran a favor dels pressupostos de l’Estat. Així ho ha avançat aquest dilluns el diputat Ferran Bel, en entrevista al programa Aquí Cuní, on ha anunciat que la seva formació ha arribat a un acord amb el govern espanyol de coalició. Aquesta setmana es debaten els comptes públics al ple del Congrés, on dijous es votaran. PDeCAT i JxCat ja es van desmarcar en el debat de les esmenes a la totalitat; ara es consuma la fractura.

Ferran Bel no ha avançat cap mena de detall, però com a portaveu dels quatre diputats del PDeCAT al Congrés ha assegurat que “hem avançat en un acord amb el govern espanyol” per aprovar els pressupostos de l’Estat, que ara s’ha de sotmetre a consideració de la direcció del partit. “És un molt bon acord, però qui ho haurà de valorar és l’executiva al llarg d’aquest matí”, ha insistit el diputat, que ha dit que la seva entesa, quan Sánchez ja disposava dels números, “aporta millores substancials” als comptes.

"Aquests pressupostos no són els que jo faria si fos ministre d'Hisenda", ha dit Bel, però "són millor" que prorrogar els pressupostos de Cristóbal Montero del 2018. En referència a l'harmonització fiscal de Madrid, s'hi ha mostrat en contra: "La nostra funció és millorar el finançament de la Generalitat i no renunciar a una part de l'autogovern. Nosaltres sempre hem demanat més capacitat fiscal i intentar harmonitzar a l'alça alguns d'aquests conceptes no és el més encertat".

D'aquesta manera, el PDeCAT es tornarà a desmarcar de JxCat, que va arribar a presentar una esmena a la totalitat als comptes de Sánchez i Iglesias. Si l'executiva confirma el , el govern espanyol tirarà endavant els pressupostos amb una majoria àmplia, després d'aconseguir el suport la setmana passada d'ERC, el PNB i EH Bildu.

Trencament amb JxCat

Justament sobre aquesta ruptura amb JxCat, Ferran Bel ha assenyalat que no preveu ni “contempla” que tornin a unir-se políticament. “Les coses estan com estan. Cada vegada es posen més de manifest dues opcions polítiques molt diferents”, ha assenyalat. “Cadascú explicarem a les pròximes eleccions quina és la nostra proposta per al país”, ha conclòs en aquest sentit. També s’ha referit a la victòria de Laura Borràs a les primàries, evidenciant les profundes diferències: “Més que avalar la nostra decisió de trencament, la seva elecció potser deslegitima la posició d’alguns que van marxar del PDeCAT”.