El ministeri de l'Interior ha anunciat l'acostament de 5 etarres a Euskadi, coincidint amb l'acord amb Bildu en els pressupostos, segons informa El Mundo. Un d'ells és l'exdirigent d'ETA  José Javier Arizcuren Ruiz, Kantauri, que està ingressat en una presó a Múrcia i serà traslladat a Logronyo. Interior també ha acordat que progressarà a segon grau.

També acostaran l'etarra Olga Comes Arambillet, que serà traslladada des d'un centre penitenciari a Astúries, Pamplona.

El tercer dels acostats és Guillermo Merino Bilbao, que està en una presó de València i passarà al centre penitenciari de Zuera a Saragossa . Va formar part d'un comando que, entre altres accions, va seguir el llavors regidor pel PP d'Amurrio Santiago Abascal, ara líder del partit ultra Vox.

Per la seva banda, Joanes Larretxea Mendiola serà traslladat del centre penitenciari d'Herrera de la Manxa, a Ciudad Real , al d'Astúries. I el ministeri ha resolt que passi a segon grau.

El cinquè dels etarres acostats és Sebasten Jon Gurtubay Sánchez, que viatjarà des del centre penitenciari de Puerto I, a Cadis , a la presó de Daroca, a Saragossa.

El ministeri de l'Interior ha disposat a més la classificació en tercer grau penitenciari d'Idoya Martínez García , que va ser condemnada a 31 anys i 2 dies pels delictes de tinença d'explosius, dipòsit d'armes i robatori.