L'escàndol de l'espionatge polític, que va començar amb el CatalanGate, va fent-se cada cop més gran. Però, de moment, el govern espanyol no es mou de la seva iniciativa de mínims: la comissió de secrets oficials, on hi compareixerà la directora del CNI, Paz Esteban, després de l'"auditoria interna" oberta als serveis secrets espanyols. Aquesta compareixença tindrà lloc aquest mateix dijous a les nou del matí, segons han confirmat fonts parlamentàries. Tindrà lloc a porta tancada, com sempre, i amb prohibició legal de comunicar-ne el contingut. Abans, aquest dimecres al matí, ho farà la ministra Margarita Robles a la comissió de Defensa. Mentrestant, el PSOE continua vetant la comissió d'investigació registrada per l'independentisme i Unidas Podemos.

Aquest mateix dimarts, en una entrevista a la SER, el ministre Félix Bolaños ha tornat a tancar la porta a la comissió d'investigació, malgrat que l'escàndol ja afecta membres del Consell de Ministres. Ha argumentat que la gent que en tingués informació no podria parlar-ne per llei i “només en parlarien els que no en saben”. Així, ha rebutjat la petició de l’independentisme. També ha negat que la informació coneguda ahir sobre Sánchez i Robles sigui “una cortina de fum”. Ho fien tot a la comissió de secrets oficials, que “és l’òrgan que té les competències per a conèixer aquest tema”.

Després de dos anys bloquejada, el Congrés va constituir dijous passat, de forma exprés, la comissió de secrets oficials. Ho va fer després de rebaixar la majoria reforçada a majoria absoluta per a escollir els seus membres, i així poder saltar el veto de la dreta i l'extrema dreta als representants independentistes. Allà donarà explicacions Paz Esteban, directora del CNI. No obstant això, aquest òrgan es reuneix a porta tancada i el seu contingut no pot ser filtrat públicament, segons la llei de secrets oficials. Els independentistes són totalment escèptics sobre que pugui servir per a posar llums i taquígrafs a un escàndol d'espionatge polític massiu contra l'independentisme (i ara també contra el mateix govern espanyol). 

Comissió tombada

L'independentisme tampoc no es mou de la seva posició: cal una comissió d'investigació, com la tombada avui pel PSOE. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat el veto per enviar un avís al govern de Pedro Sánchez: "No són conscients de les conseqüències d'aquest vot. Qui cregui que això es pot tapar i no es carregarà la legislatura, no està avaluant la magnitud del que tenim davant". De la mateixa manera, Míriam Nogueras, de Junts, ha carregat contra els socialistes: "Que el PSOE no vulgui una comissió d'investigació confirma que el PSOE no està interessat en conèixer la veritat. Només podem pensar que té alguna cosa a amagar".

La petició de comissió va ser registrada fa gairebé dues setmanes, va ser admesa a tràmit fa una setmana per la Mesa del Congrés dels Diputats però avui ha estat tombada per la Junta de Portaveus de la cambra baixa. El text va ser registrat pels portaveus d’Unidas Podemos i els comuns, ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. I reclamaven que s’investigués “l’espionatge i intromissió a la privacitat a través del malware Pegasus i Candiru de líders polítics, activistes, advocats, institucions i els seus familiars”.