L'espionatge a Pedro Sánchez i Margarita Robles ha obert el focus de l'espionatge polític a l'Estat espanyol. Però el govern espanyol no es mou d'allà on era: res de comissions d'investigació ni de depurar responsabilitats. Però tampoc ERC es mou d'allà on era: cal arribar fins al fons en la investigació i que rodin caps. En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha qualificat com a "absolutament insostenible" tant la situació de la ministra de Defensa com la de la directora del CNI, Paz Esteban. I ha llançat un avís a navegants: el CatalanGate "es pot carregar la legislatura".

 

En roda de premsa al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián ha carregat contra l'obstruccionisme del PSOE, que continua amb el seu veto a la comissió d'investigació parlamentària. "És bastant probable que el PSOE hi voti en contra avui en Junta de Portaveus", ha admès el dirigent republicà, que ha qualificat d'"absolutament patètiques" les explicacions donades per ara pels membres del govern espanyol. No obstant això, ha replicat: "No són conscients de les conseqüències d'aquest vot. Qui cregui que això es pot tapar i no es carregarà la legislatura, no està avaluant la magnitud del que tenim davant". Ha deixat clar que "no és una amenaça", però ha insistit que "es pot carregar no només la legislatura, sinó la democràcia en aquest país".

Prèviament, en una entrevista aquest dimarts al matí a TVE, Gabriel Rufián s'ha preguntat "què hauria passat si els dolents independentistes no haguessin denunciat el cas", i ha demanat arribar fins al final. En aquest arribar fins al final hi ha inclòs la situació de Robles i Esteban, que és "absolutament insostenible". I el republicà ha reblat el seu argument: "L'única pregunta aquí és qui ha fallat i la resposta és clara. Els serveis d'intel·ligència". També ha situat com una qüestió de mínims la comissió d'investigació, que actualment es troba en tramitació al Congrés dels Diputats però previsiblement serà tombada pel PSOE.

El portaveu d'ERC al Congrés ha insistit que es tracta d'una cortina de fum del govern espanyol, perquè, si no, "no s'entén" el com i el quan s'ha fet pública la infecció dels terminals de Pedro Sánchez i Margarita Robles. En aquest sentit, ha rebatut que "no cal ser gaire espavilat per veure que volen passar de suposats culpables a víctimes" del cas Pegasus.

Moncloa tanca la porta

Ni tan sols després de fer-se pública la infecció amb Pegasus dels telèfons del president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles. El govern espanyol manté tancada la porta a una comissió d’investigació parlamentària sobre l’espionatge polític, sol·licitada per Unidas Podemos i els independentistes . Actualment es troba en tramitació al Congrés dels Diputats però previsiblement serà tombada pel PSOE. Així ho ha descartat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha negat la portada de l’ABC, segons la qual sabien de la infecció des de fa mesos. Ha assegurat que van revisar els dos terminals “preocupats” per les informacions sobre l’espionatge a independentistes. No ha fet cap “conjectura” sobre si ha estat el Marroc o “elements incontrolats” –en paraules del ministre– del CNI. També ha evitat deixar en safata el cap de la directora de l’organisme, Paz Esteban.