El govern espanyol ha ofert la comissió de secrets oficials com a gran resposta a l'escàndol CatalanGate d'espionatge massiu a l'independentisme. I ràpidament ha accelerat tots els terminis per a posar-la en marxa, després de dos anys de legislatura sense constituir-se pel veto de la dreta a l'independentisme català i basc. Primer Meritxell Batet va fer reformar el sistema de majories (de 210 a 176 diputats), després va convocar un ple extraordinari i avui l'hemicicle li ha donat el vistiplau. Una iniciativa que, malgrat tot, l'independentisme considera del tot insuficient. De fet no ha impedit el vot d'ERC, Junts i la CUP contra el decret anticrisi debatut avui, que ha acabat sortint per la mínima i in extremis. Ha passat en un ple que dreta i extrema dreta han intentat crispar.

Avui finalment s'han escollit els membres que formaran part d'aquesta comissió de secrets oficials, entre ells dos dels espiats amb el programari Pegasus: Míriam Nogueras (Grup Plural) i Albert Botran (Grup Mixt). Per part de l'independentisme, l'alineació la completaran Gabriel Rufián per part d'Esquerra Republicana i Jon Iñarritu per part d'EH Bildu. També hi seran Héctor Gómez (PSOE), Cuca Gamarra (PP), Iván Espinosa de los Monteros (Vox), Pablo Echenique (Unidas Podemos), Edmundo Bal (Ciutadans) i Aitor Esteban (PNB). Els candidats independentistes han rebut menys vots que la resta.

La dreta i l'extrema dreta han intentat crispar el ple extraordinari del Congrés. Primer ho ha fet Inés Arrimadas, que ha qualificat d'"infàmia" l'entrada de l'independentisme en aquest òrgan. La líder de Ciutadans s'ha referit a Nogueras com a "emissària de Puigdemont" i a Botran com a "defensor dels CDR". I ha reblat: "Només hi falta Jack l'Esbudellador". L'ha seguit la portaveu adjunta de Vox, Macarena Olona, que ha disparat directament contra la presidenta Meritxell Batet per "segrestar el Congrés". Això ha provocat que, al final de la intervenció, la presidenta de la cambra li demanés "una mica d'elegància" i no es dirigís a "l'única persona que no pot entrar en els debats".

Comissió i dimissions

Aquesta comissió es reuneix sempre a porta tancada i està castigat per llei la difusió o publicitat del que hi passa dins. Allà, el govern espanyol confia que hi comparegui la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, perquè doni explicacions i aporti "transparència" sobre el CatalanGate després de l'"auditoria interna" iniciada pel mateix organisme d'intel·ligència. Però l'independentisme, i també Unidas Podemos, ho veu insuficient i aposta per una comissió d'investigació parlamentària, on hi hagi llums i taquígrafs.

A banda, l'independentisme continua reclamant la dimissió de la ministra Margarita Robles, com va fer ahir el president Pere Aragonès, després que la titular de Defensa justifiqués en seu parlamentària l'espionatge polític a l'independentisme. Avui el mateix president Pedro Sánchez ha tancat files amb Robles. Preguntat sobre si té el seu suport, ha respost de forma clara: "Per descomptat".