L’exlehendakari Patxi López ha criticat que el PDeCAT, Esquerra Republicana i Podemos hagin abandonat aquest matí el ple de la cambra baixa com a senyal de protesta i desacord amb l'expulsió de Francesc Homs. L’actual candidat a la secretaria general del PSOE ha qualificat els fets d’”espectacle” i ha demanat que es respectin les sentències dels tribunals, “agradin més o menys”.

Segons López, en un sistema democràtic com l’espanyol ningú està per damunt la llei i, en el cas que algú no estigui conforme amb aquesta legalitat, “que busqui canviar-la”. “Hem d’evitar aquests tipus de manifestacions que a vegades sembla que busquen coaccions o interferir en el poder independent. Hem de ser molt curosos per preservar el sistema democràtic amb els tres poders de manera independent”, ha proclamat.

Reforma constitucional “profunda”

El també expresident del Congrés dels Diputats ha fet escala a Barcelona en la seva carrera cap a Ferraz. En un acte amb prop d’un centenar de militants a la seu del Partit Socialista de Catalunya, ha defensat un dels pilars principals de la seva campanya en les primàries socialistes. Patxi ha advocat per una reforma “profunda” de la Constitució que reconegui la singularitat de Catalunya i permeti recuperar l’Estatut català del 2006. Ara bé, segons Patxi López això no seria suficient i caldria “continuar avançant i dialogant” en pro dels interessos i reclams catalans.

“La sentència de TC sembla que va ser així perquè hi havia una Constitució que no permetia altres coses, doncs llavors modifiquem la Constitució perquè permeti coses que l’anterior Estatut reconeixia, perquè tornin a posar-se en marxa”, reflexiona.

 “Una Espanya diversa, plural, amb singularitats i diferències evidents”. Aquesta ha estat la resposta de l’exlehendakari quan els periodistes li han preguntat sobre la proposta de Miquel Iceta, que contempla incloure en la Carta Magna una disposició addicional que reculli els drets històrics de Catalunya i la seva “posició singular”. Així doncs, Patxi López ha insistit en el projecte federal com a solució viable per resoldre el conflicte català.

El PSOE del futur

El rival de Pedro Sánchez i Susana Díaz a les primàries del PSOE ha apostat per un partit “unit entorn a un projecte d’esquerra exigent” i s’ha desmarcat així dels seus competidors. Per a López no es tracta de “portar-lo al centre o a una esquerra irreal que no generi confiança ni credibilitat”.