PDeCAT i ERC han tornat a la unitat d'acció al Congrés dels Diputats aquest dijous, el dia després que l'exconseller de la Presidència, Francesc Homs, deixés la cambra baixa com a conseqüència de la seva inhabilitació a un any i un mes per part del Tribunal Suprem, en el marc de la sentència pel judici del 9-N del 2014. Els dos partits independentistes han abandonat el ple, després que el diputat demòcrata Carles Campuzano demanés la paraula a l'interior per fer un al·legat al respecte i la presidenta, Ana Pastor, considerés que el reglament no ho permetia.

Campuzano ha sortit molest i tot seguit l'han acompanyat els republicans i Podemos. "El que va succeir ahir és inèdit en la història de la democràcia espanyola i el més lògic és que avui poguéssim justificar la nostra posició en el que entenem que és la degradació del sistema democràtic. No és normal que un diputat hagi de deixar el seu escó pocs mesos després de començar la legislatura, simplement per haver facilitat al novembre del 2014 que més de 2 milions de persones poguessin exercir el seu dret a prendre part de les decisions polítiques", ha denunciat al passadís.

La formació morada ha tornat tot seguit a l'interior de l'hemicicle, però els independentistes s'han quedat fora, en senyal de protesta. El demòcrata ha explicat que tornarien la setmana vinent al Congrés, quan també es podrà incorporar el diputat gironí Feliu Guillaumes. Aquest cop, però, no votaran al ple, tot i que els republicans sí, però només es reincorporaran quan sigui l'hora de les votacions, habitualment, cap als volts del migdia.