El 25 de juliol és la diada nacional del poble gallec, coneguda com a Día da Patria, i cada any aplega celebracions i manifestacions. El Bloque Nacionalista Galego (BNG) ha convocat un cop més una manifestació coincidint amb l'ocasió, la qual s'ha topat amb la Patrulla Àguila tenyint el cel de Santiago de Compostel·la amb els colors de la bandera espanyola. Els manifestants nacionalistes han rebut els set caces militars al crit de "Galiza ceive, poder popular" ('Galícia lliure, poder popular'). 

 

El BNG és líder de l’oposició contra l'executiu d'Alberto Núñez Feijóo i ha aprofitat la manifestació per reivindicar-se com la millor alternativa per al futur de Galícia. La portaveu nacional del partit, Ana Portón, ha remarcat que la seva organització política obre "les portes" i "els braços" a tots aquells que vulguin construir una Galícia "millor" on ningú hagi d'emigrar i amb un futur que, ha dit, ha de ser verd i feminista, segons recull Efe. 

Sota el lema "Galiza sen límites", la manifestació ha mobilitzat a més d'un centenar de persones que han recorregut l'albereda compostel·lana amb pancartes, gaiters i càntics. Els participants han corejat consignes com "Que vulguin, que no, Galícia és una nació". 

Junqueras a Galícia

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, s'ha desplaçat a Galícia per compartir amb el BNG el Día da Patria. Segons Efe, Junqueras no ha volgut fer declaracions i s'ha limitat a escoltar atentament Portón, que ha definit la diada nacional gallega com una jornada en la qual celebrar "que som un poble, que tenim una llengua, que som un país amb enormes recursos". Els presents en la manifestació ha celebrat amb crits d’"independència" la presència del president d'ERC.

El republicà va arribar el passat dissabte a terres gallegues per celebrar la diada. Si bé avui ha mantingut silenci, ahir va participar activament en un acte del BNG en què va afirmar que "la presó forma part del camí a la llibertat dels nostres pobles".

Junqueras ha insistit que quan "un poble s'expressa de forma clara, cívica i pacífica en una determinada direcció és obligació de totes les administracions permetre que aquesta voluntat es completi", i ha afegit: "Aquest és el camí que algun dia seguiran les nostres respectives nacions, també Galiza, sota una presidència que no trigarà gaire i que correspondrà al BNG". 

 

Imatge principal: Set caces dibuixen la bandera espanyola al cel de Santiago de Compostel·la / Europa Press