La candidata del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha avançat que en el seu programa electoral situarà com a "prioritat" la consecució d'un model de finançament semblant al concert econòmic basc, "esprement" el marge que ofereix l'actual Estatut de Catalunya.

Pascal, en una entrevista a l'Agència Efe, ha subratllat que el PNC, com "partit nacionalista i sobiranista" català, "no renuncia a l'ideal d'un referèndum acordat" amb l'Estat, però ara mateix, en plena crisi per la pandèmia de Covid-19, "la prioritat absoluta és la transformació profunda i la recuperació econòmica de país".

Passar pàgina

"La societat catalana ha de passar pàgina d'aquesta última dècada política, hem d'entrar en un nou escenari polític, la situació econòmica així ho reclama", ha recalcat Pascal, que al maig va abandonar les files del PDeCAT i es va posar al capdavant del PNC, una nova força sobiranista contrària a la via unilateral.

Com a objectiu per aquesta nova etapa a Catalunya Pascal proposa situar en primera línia de les prioritats negociar un model que s'assembli al concert econòmic basc. "Posarem en el nostre programa electoral la possibilitat d'esprémer al màxim el marge que dona l'Estatut, perquè tots els tributs, tant els propis com els que pot cedir l'Estat, els recapti i gestioni la Generalitat", ha assenyalat. Per Pascal, això "és compatible amb l'Estatut", que permet avançar cap a un model basat en el concert basc i acabar així amb "els 16.000 milions d'euros de dèficit fiscal".

Marta Pascal PNC EFE

Marta Pascal assegura que la societat catalana ha de passar pàgina de l'última dècada / Efe

Com fer-ho?

Perquè Catalunya es pugui "aproximar" al model de concert econòmic de què disposa al País Basc, ha apuntat, ha de reclamar a l'Estat "tota la gestió i recaptació dels tributs", cosa que no requereix "cap modificació" legislativa, sinó que és "una qüestió de voluntat política". Al seu entendre, "és una necessitat fonamental que Catalunya tingui un model de concert econòmic que s'apropi al model basc" i no cal "caure en l'excusa que això és una pantalla passada", després d'una dècada de procés independentista.

Un model com aquest, segons la candidata del PNC per a les eleccions del 14 de febrer, "compensaria la rebaixa d'impostos que caldria fer per no seguir esprement a les famílies, els petits estalviadors, els autònoms i les empreses". El PNC proposa "l'eliminació de l'impost de successions i donacions i de l'impost de patrimoni".

Una altra de les propostes del PNC passa per "reformar l'administració" de la Generalitat i "eliminar la meitat dels 350 càrrecs eventuals i alts càrrecs a Catalunya", perquè ara hi ha "molta duplicitat" de funcions. La formació  també defensa suprimir les diputacions i passar les seves competències  als consells comarcals i la Generalitat.

Imatge principal, Marta Pascal candidata del PNC a les eleccions del 14-F / Efe