La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha retret implícitament al Rei que afirmés en el discurs nadalenc que la democràcia és madura, perquè creu que això es contradiu amb l'actual situació de Catalunya.

Ho ha dit aquest dilluns després de l'ofrena del PDeCAT davant la tomba del president de la Generalitat Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de 1933, i a la qual també han assistit, entre altres, els consellers en funcions Jordi Turull, Josep Rull i Meritxell Borràs. Pascal també ha tingut un record per Jacint Borràs, pare de Meritxell Borràs, mort aquest any i que va ser l'últim president de l'extinta CDC.

Pascal ha lamentat que aquest és un Nadal diferent perquè hi ha dirigents sobiranistes presos, uns altres a Bèlgica i "hi ha consellers que són aquí però no ho poden dir tot perquè estan sota el que s'ha denominat llibertat vigilada".

"Això no és normal, i és inacceptable en el que algú ha considerat una democràcia madura", ha conclòs sobre el missatge de Felip VI, sense esmentar-lo. Pascal ha assegurat que el que ha passat a la política catalana el 2017 i amb les eleccions del 21-D demostra que "el somni és més a prop", en referència a acabar aconseguint un Estat català.

Ha assegurat que Macià va marcar un camí per aconseguir-lo, que és el de la perseverança i ha defensat els anhels que ell tenia: "Una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa", ha dit parafrasejant-lo.