El partit líder de FlandesNieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), ha anunciat que votarà en contra d'aixecar la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Així ho ha anunciat l'eurodiputada d'aquesta formació, Assita Kanko, a través d'un tuit poques hores abans que comencés la sessió al Parlament Europeu.

"La recerca de l’autodeterminació no mereix l’exili ni una dècada entre reixes. Mai contribuiré a enviar Carles Puigdemont i els seus amics del Parlament Europeu a la presó i, com a eurodiputada electa flamenca, votaré avui contra l’aixecament de la seva immunitat parlamentària", ha escrit.

Kanko va saltar a la fama de la premsa catalana i espanyola quan va rebre els eurodiputats catalans a l'Eurocambra mesos després que aquests fossin escollit en les eleccions europees del novembre del 2019. L'eurodiputada flamenca va ser l'encarregada de donar la benvinguda als eurodiputats i ensenyar-los la institució.

Així doncs, l'N-VA se suma a Podemos, el PNV i Bildu, que ja han anunciat el seu rebuig al suplicatori contra els europarlamentaris independentistes. Puigdemont manté una bona relació amb aquest partit, el qual l'ha convidat en diverses ocasions a conferències per explicar el moviment independentista català. També el país, Flandes, s'ha mostrat partidari que Catalunya exerceixi el dret a l'autodeterminació.

Just després del 14-F, el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, va reclamar a Espanya una "solució" a l'afer català que respectés "la voluntat popular dels catalans" expressada en les eleccions. En un comunicat, Jambon, del mateix N-VA, va remarcar que l'independentisme havia aconseguit la majoria en els comicis i va instar el futur Govern a "continuar el diàleg amb el govern espanyol" per trobar una "solució al conflicte".

La divisió a l'Executiu espanyol

"A Catalunya hi ha un conflicte polític que requereix política, no judicialització", ha escrit l'eurodiputat de Podemos Miguel Urbán a les xarxes socials per avançar el sentit del vot del seu partit, que votarà també en contra dels suplicatoris remesos pel Suprem per als dos exconsellers que ocupen escó per Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Amb aquest posicionament, es fa evident, un cop més, la divisió al govern espanyol sobre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Mentre els de Pablo Iglesias continuen mostrant-se a favor del referèndum per tal de resoldre el conflicte, el PSOE es manté en la línia repressiva. Els socialistes no reconeixen ni els presos ni els exiliats com a interlocutors, neguen l'amnistia i l'autodeterminació i la Fiscalia es continua querellant contra l'independentisme.