El ministre-president de Flandes, Jan Jambon, ha reclamat aquest dilluns una "solució" a l'afer català que "respecti la voluntat popular dels catalans" expressada en les eleccions del 14-F. En un comunicat, Jambon, de l'N-VA, ha remarcat que l'independentisme ha aconseguit la majoria en els comicis i ha instat el futur govern a "continuar el diàleg amb el govern espanyol" per trobar una "solució al conflicte".

Al seu torn, viceprimera ministra d'Irlanda del Nord Michelle O'Neill ha demanat "respecte pel desig democràtic del poble català". En una piulada, O'Neill, del Sinn Féin, ha destacat el "fort suport" a l'independentisme en les eleccions i ha instat el govern espanyol a "respectar-ho".

A més, Jambon ha expressat la seva "preocupació pel destí dels presos polítics catalans" i ha demanat el seu "alliberament immediat". A més, ha insistit en reclamar a la Unió Europea que "jugui un paper d'intermediària" en l'afer català.

Recurs de la Fiscalia

Precisament, avui mateix la Fiscalia ha presentat un recurs contra el tercer grau dels presos, un dia després de la celebració de les eleccions catalanes. La Fiscalia, a més, ha demanat que mentre no es resolgui el recurs es prengui com a mesura preventiva l'ingrés immediat a la presó de nou, en règim tancat, i ha arribat a comparar els presos polítics amb ETA

"En primer lloc, si la finalitat de l'efecte suspensiu del recurs del ministeri fiscal és evitar, com més aviat millor, que presos condemnats a penes greus quedin excarcerats, per l'evident risc de fuga (recordem que la reforma legislativa que així ho va establir va tenir molt a veure amb presos altament perillosos de la banda terrorista ETA), no tindria lògica que aquest efecte suspensiu es posposés al recurs d'apel·lació pròpiament dit i no es referís al recurs d''apel·lació' que inicialment s'interposa contra la resolució administrativa, ja que per molta pressa que el jutge de vigilància penitenciària es donés per resoldre aquesta 'apel·lació', l'excarcerat tindria temps de sobres per fugir a qualsevol lloc del món, deixant, doncs, completament ineficaç la finalitat pretesa", ha afirmat.

 

Imatge principal: El ministre-president de Flandes, Jan Jambon / ACN