Un 80% dels catalans estan a favor de la convocatòria d'un referèndum pactat amb el govern espanyol per votar sobre la independència de Catalunya, assegura el diari Ara que aquest diumenge publicarà una enquesta amb aquests resultats.

Aquests resultats arriben després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, instés als independentistes a presentar una proposta que aplegués el suport del 75% del Parlament. Aquest consens seria suficient per al cap de l'executiu espanyol per representar de manera clara la societat catalana i poder abordar la solució al conflicte, apunta el rotatiu.

L'enquesta relata que la idea d'un referèndum pactat també és majoritària entre els que estan contra la independència; un 61% de votants del 'no' estan a favor d'una votació acordada. 

Per partits, un 71% dels votants socialistes en les eleccions del passat 21 de desembre estan d'acord amb el referèndum pactat. Per contra, els partidaris de PP i Ciutadans no hi estan a favor (tot i que al partit taronja un 24% es desmarquen de la línia de la formació).

El rebuig a la repressió dels líders polítics també genera un ampli consens entre els enquestats pel diari Ara: 8 de cada 10 preguntats són contraris a la presó provisional, i un percentatge semblant s’oposen també al fet que jutgin els presos polítics per rebel·lió.

Igual que passa amb el referèndum pactat, el 49,8% dels enquestats que s'oposen a la independència també creuen que les acusacions contra els presos són excessives, i el 52,5% de partidaris del 'no' no estan d'acord amb la presó provisional.