El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha iniciat la seva intervenció en l'acte al Gran Teatre del Liceu amb uns versos del poema Ara mateix del poeta català Miquel Martí i Pol. Sánchez ha fet seu una part d'un poema que ha estat emblemàtic pel moviment independentista. 

"I som on som; més val saber-ho i dir-ho; i assentar els peus en terra i proclamar-nos; hereus d'un temps de dubtes i renúncies; en què els sorolls ofeguen les paraules", ha citat Sánchez. Ha dut les paraules de Martí i Pol al seu terreny per justificar els indults com unes mesures que fan tocar de peus a terra. Però el poema no parla de pragmatisme sinó de la reivindicació d'una identitat comuna. 

Tot està per fer i tot és possible

El poema Ara mateix de Miquel Martí i Pol conclou amb els versos que han abanderat el moviment independentista els últims anys: "Tot està per fer i tot és possible". Uns mots esperançadors i icònics en el discurs sobiranista que Sánchez ha obviat. El president de l'Executiu espanyol ha repetit com un mantra fins a tres vegades "I som on, on som", sense copsar el sentit de la lírica de Pol i sense esmentar cap altra part del poema, les quals no concorden amb la narrativa que venia avui Sánchez.

Les paraules que Martí i Pol va deixar impreses en Ara mateix han estat recuperades per artistes i activistes com a cant d'esperança. Entre les interpretacions més conegudes es troba la versió que va fer el cantautor, Lluís Llach

Versos entre incidents

Poc després que Sánchez iniciés el seu discurs citant a Miquel Martí i Pol almenys una persona ha interromput el seu discurs amb crits “Visca la terra” i “la independència l’única solució”, just després que el president espanyol anunciés la concessió dels indults. 

La tensió no només s'ha manifestat entre les parets del Liceu, a l'exterior s'han concentrat diversos manifestants. Grups independentistes i també algun unionista s'han concentrat per expressar el seu rebuig a la presència de Pedro Sánchez per anunciar els indults.

El poema de Miquel Martí i Pol

"Ara mateix enfilo aquesta agulla

amb el fil d'un propòsit que no dic

i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis

que anunciaven taumaturgs insignes

no s'ha complert, i els anys passen de pressa.

De res a poc, i sempre amb vent de cara,

quin llarg camí d'angoixa i de silencis.

I som on som; més val saber-ho i dir-ho

i assentar els peus en terra i proclamar-nos

hereus d'un temps de dubtes i renúncies

en què els sorolls ofeguen les paraules

i amb molts miralls mig estrafem la vida.

De res no ens val l'enyor o la complanta,

ni el toc de displicent malenconia

que ens posem per jersei o per corbata

quan sortim al carrer. Tenim a penes

el que tenim i prou: l'espai d'història

concreta que ens pertoca, i un minúscul

territori per viure-la. Posem-nos

dempeus altra vegada i que se senti

la veu de tots solemnement i clara.

Cridem qui som i que tothom ho escolti.

I en acabat, que cadascú es vesteixi

com bonament li plagui, i via fora!,

que tot està per fer i tot és possible."

 

 

Imatge principal: Pedro Sánchez, president del govern espanyol, anuncia l'indult dels líders del procés al Gran Teatre del Liceu / Efe