Nova ofensiva de Ciutadans. Els taronges han presentat una moció al Parlament, que forçarà la cambra catalana a votar la reprovació del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, al ple de la setmana que ve. No és el primer cop que el partit espanyolista aposta per aquesta estratègia: de fet, la setmana passada el Parlament ja va votar la reprovació de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, també a instàncies de Ciutadans. Ara, el blanc és Cambray, precisament per la seva mesura d'avançar el calendari escolar. Així, els taronges han retret "la imposició i absoluta falta de diàleg amb els diferents sectors de la comunitat educativa" en la presa d'aquesta decisió.

 

La moció, avançada per l'ACN, també posa el conseller i el seu departament en el punt de mira per altres qüestions. Així, s'exigeix al Govern de la Generalitat restablir la comunicació fluida entre els centres, docents i les unitats administratives de la Conselleria. I també es reclama reconsiderar la decisió d'eliminar les qualificacions trimestrals per als alumnes de primària i secundària, ja que creuen que la mesura "pot tenir efectes perjudicials perquè els nens assoleixin el necessari sentit del deure i la cultura de l'esforç".

El canvi de calendari, molt criticat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van anunciar fa gairebé un mes que a partir del curs vinent (el 2022-2023) les classes començaran el 5 de setembre pel que fa a la primària i a l’educació infantil, mentre que els alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional començaran el dia 7 de setembre. Ara bé, la finalització del curs es manté com ara: acabarà a finals del mes de juny. La mesura ha estat durament criticada pels sindicats.

L'USTEC va demanar immediatament la dimissió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray: la seva portaveu, Iolanda Segura, en declaracions a ElNacional.cat, va mostrar-se sorpresa. “És impressionant, això ja és el súmmum i una autèntica irresponsabilitat”, va manifestar. Segons el sindicat majoritari dels treballadors del món de l’ensenyament, Educació acabava de llançar “una bomba de fum” amb l’anunci d’aquest canvi. I opinava que s’havia fet per “tapar tot el que té relació amb l’esborrany del nou currículum i el 25% de castellà a les aules catalanes”.

Fracàs en la reprovació de Borràs

La setmana passada, els de Carlos Carrizosa ja van portar al Parlament una moció que instava la Cambra catalana a reprovar la seva presidenta, Laura Borràs. L'intent va quedar rebutjat gràcies al vot negatiu de les tres formacions independentistes, Esquerra Republicana, Junts i la CUP. En el document, els de Carlos Carrizosa situaven la seva gestió del cas Juvillà i la seva presència al tall de l'avinguda Meridiana com a motiu de pes per a declarar la seva reprovació, i fins i tot van demanar el vot secret per tal d'animar els cupaires a manifestar el seu descontentament per Juvillà, però els anticapitalistes no van caure en la temptació.