Aquest dimarts comencen a caminar els pressupostos de la Generalitat al Parlament de Catalunya. Ho fa amb el debat a la totalitat, que debatrà les esmenes de retorn presentades per Junts per Catalunya, l'extrema dreta de Vox, la CUP, Ciutadans i el PP. En la seva defensa dels comptes catalans, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha deixat clar que l'acord assolit sobretot amb el PSC és "concret i puntual". I ha reiterat la seva "mà estesa" perquè s'hi puguin sumar altres formacions, amb la mirada fixada en Junts per Catalunya, els exsocis de govern de coalició.

🔴 Debat a la totalitat dels Pressupostos de la Generalitat 2023 | DIRECTE


En la seva intervenció davant del ple del Parlament, Natàlia Mas ha defensat que "l'acord permetrà incrementar la capacitat financera" de la Generalitat i que "revertirà en polítiques socials, climàtiques i transformadores, centrades en millorar el benestar col·lectiu". En aquest sentit, ha subratllat que la partida destinada a Salut és una "xifra històrica" o que l'acord pressupostari "blinda els recursos del Pacte Nacional per la Indústria". La dirigent republicana ha volgut agrair la "voluntat d'acord" dels dos grups parlamentaris que ho han fet possible, el PSC i els comuns, però també altres grups amb qui han mantingut converses al llarg d'aquests mesos.

Defensat el projecte de pressupostos, la consellera d'Economia i Hisenda ha volgut deixar clar, un cop més, que és "un acord concret i puntual" i que són "plenament conscients que no és més que això". En aquesta línia, ha sostingut que l'executiu català "governa evitant postures de bloqueig i assumint responsabilitats". Davant les crítiques de Junts per pactar amb els socialistes, Mas ha reivindicat el diàleg i l'entesa: "Arribar a acords amb qui no et sents proper requereix sortir de la zona de confort i assumir algunes contradiccions. Aquesta és la lògica d'una democràcia parlamentària i això hem fet".

Si bé s'ha felicitat perquè "l'acord assolit fins ara encarar amb optimisme" la tramitació dels pressupostos, Natàlia Mas també s'ha dirigit a Junts per Catalunya. Ha confiat que "al llarg de la tramitació" puguin obtenir un suport més ampli. "La porta és oberta, especialment amb aquells grups amb qui compartim la voluntat d'assolir la independència", ha defensat. "Malgrat les diferències, tenim molts punts d'acord en aquest projecte, com hem constatat", ha afegit.

En aquest context, la consellera d'Economia i Hisenda ha convidat tots els grups que han presentat una esmena a la totalitat als comptes a "abandonar posicions maximalistes del tot o res, de blanc o negre" i permetin que continuï la tramitació parlamentària perquè "els pressupostos més expansius de la història de la Generalitat" puguin entrar en vigor com abans millor.