El ple del Parlament ha rebutjat aquest divendres una moció presentada per Ciutadans que instava a modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per canviar el model d'immersió lingüística i establir un sistema amb tres llengües vehiculars en l'ensenyament: català, castellà i anglès. El grup liberal pretenia "garantir l'educació en llengua materna de la majoria dels alumnes", però només ha rebut el suport dels 40 diputats que suma amb el PPC.

El text rebutjat també expressava disconformitat amb l'eliminació del castellà com a llengua vehicular obligatòria a l'ensenyament que preveu la coneguda com a 'Llei Celaá', és a dir, la Llei Orgànica de Modificació de la Llei Orgànica d'Educació (LOMLOE).

PSC i Podem voten a favor del compromís amb la Constitució

Els de Carlos Carrizosa considera que la reforma "permet que es controli la llengua que parlen els alumnes a l'hora del pati, al menjador i a les activitats extraescolars" i la veu com a "un projecte profundament ideologitzat". La resta de grups, excepte el PPC, han titllat aquestes consideracions de "mentida".

Caros Carrizosa Parlament 3   Sergi Alcàzar

La moció presentada pel grup de Carlos Carrizosa instava a modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per canviar el model d'immersió lingüística. / Sergi Alcàzar

Cs i PPC també havien pactat incorporar a la moció el compromís del Parlament amb la Constitució "especialment en la defensa de tots els ciutadans i dels seus drets lingüístics", punt que també ha estat tombat per la majoria que sumen JxCat, ERC i la CUP, tot i que el PSC-Units i CatECP l'han votat a favor.

La resolució del TSJC sobre el català a l'escola

La votació al Parlament arriba la mateixa setmana que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment un recurs interposat pel Ministeri d'Educació i ha establert un mínim del 25% de l'ensenyament en castellà a Catalunya, tot remarcant que l'ús actual és "residual".

La sala declara l'obligació de la Generalitat d'adoptar les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes rebin de manera "efectiva i immediata" l'ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, "que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas". Tot i això, des del departament d'Educació van anunciar que ho recorreran.