Des de fa gairebé una dècada que el Govern de la Generalitat no aconsegueix aprovar uns pressupostos en el termini que correspon. És a dir, que no arriba a temps d'elaborar-los, negociar-los i pactar-los amb l'oposició perquè puguin entrar en funcionament quan tocaria, l'1 de gener. Aquest 2020 no serà una excepció i tornaran a arribar tard. Tot i haver anunciat ja un acord amb els comuns per tirar endavant els comptes, el tràmit tot just acaba de començar. D'aquí que avui, el Parlament hagi hagut de validar l'enèsim decret de pròrroga pressupostària

La fórmula de prorrogar pressupostos és ja un clàssic i autoritza el Govern a fer operacions d'endeutament limitat i atendre necessitats financeres inajornables. Hi han donat suport Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, mentre que Cs, els comuns i el PP han optat per no bloquejar aquest moviment administratiu amb una abstenció. Els més bel·ligerants, el PSC i la CUP, que hi han votat en contra. D'aquesta manera, la cambra catalana ha insuflat la respiració assistida que necessita l'executiu per seguir funcionant fins que vegin la llum els nous pressupostos. 

Canvi d'aliats: de la CUP als comuns

La situació de les finances de la Generalitat és delicada. Està al límit. Actualment, el govern subsisteix encara amb els pressupostos -i les conseqüents pròrrogues encadenades- que van aprovar-se el març de 2017, quan Oriol Junqueras encapçalava la conselleria d'Economia. Després d'un primer veto que va fer saltar totes les alarmes i va deixar la legislatura al límit d'eleccions, la CUP va canviar d'opinió i va avalar els comptes després que Puigdemont decidís, a canvi, incorporar el referèndum al full de ruta del seu govern. 

Ara, la coalició de JxCat i ERC ha canviat d'aliats. L'entesa amb els anticapitalistes ha estat impossible i l'alternativa l'han trobat en Catalunya en Comú, amb qui compartien urgències: Colau necessitava de la participació dels independentistes per tirar endavant els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona. I hi ha hagut intercanvi. L'alcaldessa ja els ha pogut aprovar, gràcies al suport d'ERC i JxCat. Ara queda el partit de tornada: que els comuns desbloquegin els pressupostos de la Generalitat de 2020. Ho faran a través d'una abstenció, que serà suficient per poder-los validar. Un cop passi, el president Torra anunciarà la data de les eleccions. 

La previsió més optimista és que l'aprovació definitiva pugui ser a mitjans de març, tot i que no és descartable que el tràmit -que demà afronta l'escull del debat a la totalitat- pugui allargar-se fins a mitjans d'abril. Serà aquell mateix dia quan, segons ell mateix va anunciar fa uns dies, Quim Torra posarà data a les eleccions catalanes. La incògnita és si seran immediatament després o si, com ja comença a córrer des de fa uns dies, JxCat optarà per esperar fins la tardor