La fredor de les relacions entre JxCat i ERC al Govern ratlla una temperatura gèlida i els seus portaveus no se n'amaguen. Després que el vicepresident, Pere Aragonès, reclamés aquest dimarts al matí que "el més natural" és que Torra acordi amb Esquerra la data de les eleccions, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha replicat durant la roda de premsa del Govern que aquesta competència "només correspon al president de la Generalitat i serà ell qui decidirà".

"És competència del president de la Generalitat decidir, i serà ell qui un cop aprovats els pressupostos comunicarà quina considera que serà la data en què s'han de celebrar", ha argumentat.

Budó tampoc no ha amagat les discrepàncies entre JxCat i els republicans en relació la necessitat d'un mediador a la mesa de diàleg amb l'Estat i ha insistit a defensar que cal "garanties" que els acords es compliran i la millor manera és amb aquesta figura. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va insistir aquest dilluns un cop més que el mediador no pot ser una condició excloent per tirar endavant la mesa i avui, Aragonès s'hi ha pronunciat en el mateix sentit.

La portaveu ha marcat també el territori pel que fa la Comissió Bilateral Estat-Generalitat​, tot i que en aquest punt ha rebaixat la tensió provocada la setmana passada després que Torra va reclamar al conseller d'Exteriors i president de la Comissió, Alfred Bosch, que convoqués la reunió i aquest va replicar que abans calia posar en marxa la mesa de diàleg.

Budó ha matisat que "el president va donar instruccions al conseller Bosch per tal de poder anar treballant perquè es convoqui" i ha diferenciat entre la feina que correspon a la Comissió Bilateral, on s'han d'abordar els temes de gestió competencial, entre els quals els punts que va portar Pedro Sánchez a la reunió de dijous, i la de la mesa de negociació on correspon negociar sobre el conflicte polític. "Des del Govern tenim molt clar que hi ha dos marcs diferents", ha reblat.

 

La consellera ha explicat que Bosch ha demanat durant la reunió a la resta de conselleries que plantegin les qüestions competencials dels respectius departaments, i ha assegurat que s'està fent el guió dels temes que s'hauran d'abordar en la reunió.

En el que sí hi ha acord entre els dos socis de Govern és que el vicepresident Aragonès formi part també de la mesa de diàleg. Tant Sánchez com Torra van anunciar que presidirien la primera trobada -totes les reunions, en el cas de Torra- mentre que des de la Moncloa es va anunciar que també el líder de Podemos i vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, en formaria part.

Això no obstant, Budó no ha anunciat qui més formarà part de la mesa. De fet, ha avançat que la reunió d'entitats i partits on s'ha de definir el contingut i membres de la mesa no es comunicarà de manera pública per tal que pugui treballar "fora del focus mediàtic".