La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts concedir una prestació de cessament d'activitat als exdiputats de la cambra Oriol Junqueras i Jordi Sànchez. Tots dos havien demanat rebre aquesta prestació, contemplada pels estatuts de la cambra, destinada a tots aquells exmembres que no tinguin altres ingressos un cop deixen de ser diputats.

L'ajuda és proporcional al temps que han estat diputats, pel que en el cas de Jordi Sànchez són 900 euros –ja que va ser-ho menys de mig any–, mentre que Junqueras rebrà 13.000 euros –degut a què va ser-ho durant cinc anys–, segons han informat fonts de la cambra.

Cal tenir en compte que els diputats no tenen dret a atur i que cap dels dos està cobrant del Congrés dels Diputats en haver estat suspesos. La resta de presos que van ser diputats no van demanar la prestació.

Reunió Junta de Portaveus Parlament - ACN

Ciutadans s'ha abstingut en la votació en considerar que s'havia d'haver esperat a la sentència del judici per veure si eren inhabilitats, ja que en cas de no ser-ho, podrien cobrar del Congrés. A més, creuen que la seva situació no és d'"atur". "No era el moment", han assegurat fonts del partit taronja. 

Altres exdiputats de la cambra, com Albert Batalla (JxSí), Ramona Barrufet (JxSí), Albano Dante Fachín (comuns), Gemma Lienas (PSC) o Mireia Boya (CUP), també han rebut aquesta prestació per cessament. Segons publica el portal de la transparència, el diputat que ha cobrat més per aquesta prestació és Albert Batalla, que va percebre 39.914 euros en haver estat 13 anys de diputat.

Com es calcula la prestació?

Segons la normativa de la cambra, per a calcular l’import total de la prestació "cal tenir en compte el nombre total de legislatures en què el diputat ha estat membre del Parlament, el nombre d’anys efectius del mandat i l’assignació percebuda en funció dels càrrecs exercits" a la cambra.

D’acord amb això, qui ha estat diputat durant una legislatura tindria dret al 25% de la seva assignació mensual com a diputat multiplicada pel nombre d’anys, mentre que en el cas d'haver-ho estat durant dues, tres, quatre o més legislatures, el percentatge seria del 50%, 75% o 100%, respectivament.