Les reunions es multipliquen al Parlament quan falten menys de 48 hores per a la sessió de constitució de la nova Cambra. Es desconeix encara qui optarà a presidir aquest òrgan i fins i tot el repartiment final de llocs de la Mesa.

De fet, aquest matí, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, no ha volgut ni tan sols confirmar que seran els republicans els qui presideixin la Cambra. L'acord global que van rubricar la passada setmana el president, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, per a la constitució de la nova Cambra i la investidura del president es basa en una Mesa de majoria independentista integrada per dos membres republicans —un dels quals el president o presidenta—, dos de JuntsxCat, dos de Ciutadans i un del PSC.

La renúncia de Carme Forcadell a repetir a la presidència, però, ha obligat els republicans a buscar un relleu. Els darrers dies s'han apuntat els noms d'Ernest Maragall i Raül Romeva, per ocupar la presidència, així com el del líder de Demòcrates, Antoni Castellà, tot i que fonts demòcrates han negat que se li hagi ofert. No obstant, les propostes no es concreten, i apareixen nous noms, entre els quals els dels diputats Roger Torrent i Alba Vergés, que estan portant una part del pes de les negociacions amb la resta de grups del Parlament, o el mateix portaveu del partit.

JuntsxCat assegura que espera només conèixer la decisió d'ERC mentre des del grup republicà s'assenyala que Esquerra vol saber com pensa tirar endavant la investidura Puigdemont per així poder decidir la seva proposta.

La majoria independentista serà un element clau per poder abordar la investidura de Puigdemont, extremadament complicada atesa la seva situació d'exiliat a Brussel·les. De fet, aquesta tarda, els lletrats de la Cambra estudiaven també els diferents informes que els ha reclamat la presidenta en relació a aquest tema.

Tampoc JuntsxCat confirma si repetirà a la Mesa el fins ara vicepresident primer, Lluís Guinó. Els responsables del grup esperen una resposta del diputat que, igual com Carme Forcadell, es troba en situació d'investigat pel Tribunal Suprem.

Mentrestant, els caps visibles de la candidatura de Puigdemont, amb Elsa Artadi, Jordi Turull i Josep Rull al capdavant, han mantingut aquesta tarda converses amb les diputades de la CUP Maria Sirvent i Natàlia Sànchez per abordar la possibilitat de cedir-los un dels seus dos representants a la Mesa.

Mentre JuntsxCat es reunia als seus despatxos amb els cupaires, els republicans Torrent i Vergés mantenien converses amb els comuns de Xavier Domènech. De fet, s'ha especulat també amb la possibilitat que fos un membre d'aquesta formació, Joan Josep Nuet o el mateix Domènech, qui assumís la presidència.