La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, investigada pel Tribunal Suprem per desobediència, rebel·lió i sedició, ha anunciat que no es postularà a repetir en el càrrec. "El nou moment polític requereix ara d'una nova figura, lliure sobre tot de processos judicials", ha argumentat, tot i que assegura que no abandona la política i que seguirà com a diputada.

El cas obert contra la presidenta al Suprem la va portar el 9 de novembre a una cel·la d'Alcalà Meco on va haver de passar la nit fins fer efectiva la fiança. Va ser la punta de màxima tensió d'una legislatura, en què la judicialització de la política ha travessat les parets del Parlament i ha penetrat en els debats de l'hemicicle.

"El principal repte que hem tingut aquesta legislatura ha estat garantir la sobirania del Parlament. Que el debat i la paraula fos lliure i no hi hagués lloc per a la censura", ha assegurat responsabilitzant d'aquesta situació "la fòbia del govern espanyol" a la paraula i el diàleg..

Ha valorat que malgrat "la judicialització, les dificultats, les situacions imprevistes i els errors que hagin pogut cometre" han fet una bona tasca al capdavant de la institució, que no ha cedit davant les pressions i que s'ha mantingut ferma. "En un parlament s'ha de poder parlar de tot. El dia que obrim la porta a la censura ja no la podrem tornar a tancar", ha advertit alhora que ha reclamat que tots els debats que hi ha al carrer han de poder entrar a la Cambra.

Forcadell ha assegurat que la seva és una decisió personal, que ha actuat "sempre amb la voluntat de preservar el dret d'iniciativa i la llibertat d'expressió dels diputats" i que abans de vetar un debat per por a represàlies hauria dimitit.

"Puc dir orgullosa que no ens hem doblegat, que no hem cedit i ens hem mantingut fermes en les nostres obligacions que són garantir el debat lliure en aquest parlament", ha assegurat per agrair tot seguit la feina feta pels seus companys de la Mesa Anna Simó, Lluís Corominas i Ramona Barrufet, de JxCat, i Joan Josep Nuet de CSQP, tots ells investigats també pel Suprem.

Malgrat que no ha citat els representants de C's i PSC a la Mesa sí ha agraït la tasca dels 135 diputats de la Cambra. "Especialment als que fins i tot en els moments de màxima tensió han mantingut el respecte a la institució i la presidència", ha afegit.

La presidenta ha explicat que la seva decisió estava meditada i presa de fa temps i que les persones que ho havien de saber ja ho sabien. Ha descrit la presidència que ha protagonitzat de curta però intensa i ha argumentat que, de fet, la seva intenció era no allargar-se en el càrrec durant un període excessivament llarg.