Pas endavant del Parlament en el combat per la igualtat i contra la violència masclista. La cambra ha celebrat aquest dijous l'última part del ple monogràfic sobre les dones, que ha servit per posar llum a totes les ombres que s'amaguen al darrere d'aquesta matèria. La cita ha anat més enllà de les paraules i les declaracions de bones intencions i ha servit per impulsar diverses resolucions per avançar en l'àmbit de la lluita feminista. 

Lluny de la bronca habitual dels debats sobre la independència, avui bona part de les propostes presentades pels partits han prosperat per àmplies majories i fins i tot una d'elles l'han presentat conjuntament totes les forces del Parlament, des de Cs a la CUP.

Entre les iniciatives aprovades, destaquen la voluntat de recuperar la inversió en escoles bressol i més recursos per fer front a la violència de gènere. Concretament, s'ha aprovat que s'impulsi l'augment de places en l'educació infantil de 0 a 3 anys, garantint la gratuïtat per als alumnes, amb l'objectiu d'incrementar les taxes d'escolarització, especialment a famílies menys afavorides econòmicament. El ple també ha aprovat una resolució que insta el Govern a eliminar pel curs 2020/21 els concerts educatius de totes les escoles que segreguin per sexe i promoure així la coeducació mitjançant l'escolarització mixta.

Algunes de les resolucions aprovades també demanen a l'executiu de Quim Torra que els pressupostos de la Generalitat de 2020 tinguin una partida específica que visibilitzi els recursos destinats a fer front a la violència masclista. En aquest àmbit, s'ha aprovat una iniciativa perquè els pressupostos de l'any vinent augmentin un 50% les partides destinades a combatre la violència contra les dones i incloguin una dotació suficient per garantir les mesures adoptades contra agressions sexuals, matrimonis forçats, mutilació genital femenina i tràfic i explotació sexual. Així mateix el ple ha instat el Govern a augmentar "de forma significativa" el cos d'inspectors de treball destinat a lluitar contra les discriminacions laborals per motius de gènere i a garantir la detecció i lluita contra els abusos.

Un altre dels textos que ha tirat endavant reclama estendre el model d'unitat especialitzada d'atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals de l'Hospital Clínic de Barcelona a tota Catalunya. Es busca així garantir que en el termini d'un any hi hagi unitats de referència en els centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut (ICS). 

La cambra catalana també ha reclamat a la Generalitat que sol·liciti al govern espanyol que ampliï la definició de violació i adapti la seva legislació per adaptar-se a les noves realitats, determinant que tot sexe no consentit sigui sempre considerat agressió.

Després que JxCat s'hagi absentat del ple a primera hora de la tarda, la formació ha participat finalment a la sessió "per responsabilitat" amb els drets de les dones. Segons ha dit la diputada Aurora Madaula, havien demanat a la Junta de Portaveus que se suspengués el ple en considerar que la inhabilitació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del president de la Generalitat, Quim Torra, és una "amenaça a la democràcia". Torra, però, no ha assistit a la votació referent al ple de les dones.