JxCat i ERC volen negociar amb l'Estat la transferència de recursos per tal d'augmentar en 5.000 milions d'euros el pressupost de Salut en els pròxims cinc anys. Els dos socis de Govern ho han sol·licitat mitjançant una proposta de resolució conjunta que es votarà al Parlament aquest divendres. 

Ambdues formacions independentistes tenen per objectiu amb aquesta mesura "garantir el finançament suficient del sistema sanitari català davant la necessitat d'enfortir-lo per fer front a la pandèmia actual, i per prevenir noves pandèmies".

En la mateixa proposta també reclamen que els fons europeus que arribin a Catalunya per combatre els efectes de la crisi econòmica de la Covid-19 superin els 30.000 milions d'euros. Es tracta, segons diuen, del "finançament necessari per ajudar als sectors econòmics i als territoris més afectats per les mesures restrictives de l'activitat econòmica".

La conciliació familiar

Per altra banda, JxCat i ERC tornen a reclamar al govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos "articular mesures" per les famílies que han de tenir cura de nens i nenes que hagin de fer quarantena per haver estat contactes d'algun positiu de coronavirus. Els socis de Govern demanen una solució que eviti qualsevol "pèrdua de drets laborals i econòmics". 

Aquesta és una petició que va fer en reiterades ocasions l'inhabilitat president Quim Torra i que el govern espanyol mai va respondre de manera oficial tot i que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va prometre que es duria a terme. 

En una altra resolució, JxCat i ERC insten el Govern a demanar al govern espanyol que prorrogui la vigència dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) tramitats durant l'estat d'alarma fins el 30 de juny de 2021 mentre es mantingui la pandèmia.

Els deures per fer

JxCat i ERC s'insten també a "enfortir el sistema de salut" i a presentar en els propers mesos el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Així mateix aposten per "augmentar els recursos humans i materials de l'atenció primària". I en aquest sentit, consideren que s'ha de reprendre l'atenció presencial tant als CAPS com als consultoris locals "sempre que es pugui garantir la seguretat".