Aquesta tarda ha quedat constituïda al Parlament la ponència que redactarà la proposició de llei de l'Administració tributària catalana, la darrera que quedava per constituir de les tres lleis de la desconnexió. Cal recordar que la ponència, que es fa a porta tancada, només està formada pels diputats de JxSí i la CUP. Per part dels junters hi participen Roger Torrent i Maria Senserrich, mentre que per la banda dels cupaires, hi assisteixen les parlamentàries Eulàlia Reguant i Anna Gabriel. Aquesta primera jornada ha servit per nomenar Senserrich com a ponent relatora i aprovar el calendari de treball. La propera trobada de la ponència serà el 27 d'abril.

La ponència ha decidit dividir els seus treballs en dues etapes per tal de crear “un model de codi tributari de Catalunya per construir la Hisenda catalana”, segons ha explicat JxSí en un comunicat. En una primera etapa, es treballarà en “la redacció del que coneixem com a Administració Tributària de Catalunya i en una segona etapa en el règim fiscal de Catalunya, i així completar la Hisenda catalana”.

Els diputats junters han destacat que “en la primera etapa crearem i muscularem les estructures d’Estat necessàries per poder seguir en la segona etapa de construcció del règim fiscal que es durà a terme durant el procés constituent”. “Estem fent un treball rigorós, pensat i molt ben planificat”, han afegit.

Així doncs, els treballs s’iniciaran amb la redacció de cinc llibres que inclouran les disposicions generals del Codi Tributari, la creació del Consell Fiscal de Catalunya, l’Agència Tributària de Catalunya, la Junta de Tributs de Catalunya i l’Institut d’Estudis Tributaris de Catalunya. Per aquesta primera etapa, s’ha fixat un termini de tres mesos per tal d’elaborar un primer text. Aquesta primera fase de redacció de l’Administració tributària es completarà amb dos llibres més: el de l’Autoritat Catalana de la Propietat Immobiliària i el de Duanes de Catalunya.

La segona etapa inclourà la legislació del règim fiscal i els tributs de Catalunya i “anirà estretament vinculada al procés de règim jurídic amb la llei de transitorietat”. “La seguretat jurídica, la confiança, la transparència i la coresponsabilitat, entre d’altres, són per nosaltres pilars fonamentals”, han reblat.

Agència Tributària de Catalunya

La primera sessió de treball de la ponència que ha de redactar la proposició de llei de l'Administració tributària catalana ha coincidit amb la visita del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a les noves instal·lacions de l'Agència Tributària de Catalunya que s'ha traslladat a la Zona Franca de Barcelona per tal de donar resposta al creixement de la dimensió de l'organisme.

Acompanyat pel secretari general d'Hisenda, Lluís Salvadó, el vicepresident ha anunciat que l'Agència obrirà 11 noves oficines arreu de Catalunya, en règim de lloguer. Junqueras ha anunciat també que s'ha obert el concurs públic per proveir 40 places del cos tècnic de gestors tributaris.