El Parlament ha rebutjat avui, amb els vots de Jxsí, CSQP i la CUP, una proposta perquè comparegués a la cambra el conseller d'Interior, Jordi Jané, per explicar el compromís dels Mossos d'Esquadra en relació amb les directrius de l'Audiència Nacional davant el procés independentista català.

​L'Audiència va començar una investigació el febrer de 2016 als ajuntaments que van aprovar mocions de suport a la resolució del Parlament de Catalunya per a la ruptura amb l'Estat espanyol. Cinc mesos després, la investigació que dirigeix el magistrat del jutjat número 2 de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, estava paralitzada, ja que l'Audiència deia que li faltava part de la documentació que haurien d'haver aportat els Mossos.

A la comissió d'Interior de la cambra catalana, els grups de JxSí i la CUP, que integren la majoria parlamentària, amb el suport avui de CSQP, han votat en contra de la proposta de compareixença de Jané, plantejada per Ciutadans (Cs), que comptava amb el suport del PSC i del PP.

En concret, Cs pretenia que Jané comparegués per detallar "el compromís" dels Mossos d'Esquadra respecte a les diligències del jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional per facilitar les mocions de diversos ajuntaments en suport a la resolució de ruptura del Parlament que obria la porta a la via unilateral cap a la independència.

La comissió també ha rebutjat, en aquest cas amb el vot en contra de Jxsí i la CUP, una petició del PP perquè Jané comparegués a la cambra catalana per donar explicacions sobre el nou pla estratègic que preveu suprimir sis sectors de trànsit.