El portaveu del Partit Popular a la Unió Europea, Esteban González Pons, ha mantingut una discussió amb el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, en el marc d’un comitè al Parlament Europeu. Tant, que la presidenta del Comitè Constitucional del Parlament Europeu, Danuta Huebner, no ha dubtat a picar-li el crostó pel to utilitzat, recordant-li que era el Parlament Europeu qui els havia convidat. “Volem escoltar tothom perquè som el Parlament Europeu. Tingueu això en compte, companys, i no acuseu els nostres convidats de tenir males intencions”, ha remarcat Hübner. 

Aquesta dilluns l'Eurocambra acollia el representat de Gibraltar i també la secretària d’Afers Exteriors del govern escocès, Fiona Hyslop, per debatre sobre el Brèxit i escoltar les seves opinions.

Entre els assistents al debat hi havia González Pons, que ha sigut molt dur amb ells. Per l’eurodiputat popular, "Brèxit és Brèxit i, per tant, si Escòcia s’independitza haurà de posar-se a la cua d’accés". “Per darrere d’Albània, Sèrbia, Montenegro o Turquia”, ha precisat.

González Pons ha volgut deixar clar que si el Regne Unit marxa del mercat únic, Escòcia també ho ha de fer, i ha tancat la porta a qualsevol acord especial escocès amb la UE. “Sap tan bé com jo que no podem tenir més interlocutor que Westminster, que el govern del Regne Unit”, ha dit González Pons a la representant escocesa. Per aquest motiu, la presidenta del Comitè d’Afers Constitucionals li ha hagut de recordar que havia sigut l’eurocambra qui els havia convidat.

Cosobirania amb Espanya

Per la part que representa a Gibraltar, Gonzalez Pons ha volgut enviar un missatge contundent i en clau interna. Segons el portaveu popular, l’única manera que té Gibraltar de seguir al mercat únic és la cosobirania amb el Regne Unit. “Tornar a la UE, de la mà d’Espanya, o sortir-ne, de la mà del Regne Unit”, ha defensat González Pons.

Picardo ha carregat durament contra González Pons, recordant que Espanya considera Gibraltar un paradís fiscal i ha tornat a defensar que de cosobirania ni parlar-ne: "Gibraltar mai serà espanyol”. “Pagarem el preu que s’hagi de pagar per seguir essent només britànics”, ha manifestat.

També l’eurodiputada britànica per al Sud-oest d’Anglaterra i Gibraltar, Julie Girling, ha volgut criticar la reacció de González Pons al comitè i li ha demanat “resistir la temptació d’enviar un missatge intern”, en referència al cas català. “Ja sé que molts eurodiputats europeus es posen nerviosos” parlant de Gibraltar, ha criticat l’eurodiputada.

Gonzalez Pons ja va protagonitzar una forta polèmica la setmana passada quan el president de Catalunya, Carles Puigdemont, i altres membres del Govern van anar a Brussel·les a exposar el referèndum sobre la independència de Catalunya. En aquella ocasió, González Pons va enviar una carta als eurodiputats populars demanant que no assistissin a la conferència i va menystenir la conferència assegurant que era com fer-la en un bar.