El Parlament expressa el seu suport per un segon referèndum d'autodeterminació a Escòcia l'any 2023, tal com té previst el govern de Nicola Sturgeon malgrat el rebuig de Londres. La moció, registrada per Junts, ha tirat endavant aquest dijous amb els seus vots i els d'ERC, la CUP i En Comú Podem. La cambra, amb el suport dels republicans, Junts i anticapitalistes, també ha constatat en el text aprovat que en el cas escocès, a diferència del català, no es produeix "persecució i repressió" davant els moviments sobiranistes. La cambra també ha considerat necessari que el govern espanyol "reconegui l'exemple democràtic que suposa el referèndum d'autodeterminació escocès del 2014 i del 2023".

"Democràcies avançades"

"En democràcies avançades, els referèndums es poden fer i es fan, atès que són el millor mecanisme per donar resposta a les legítimes demandes d'autodeterminació quan són majoritàries i persistents", defensa la iniciativa. D'altra banda, el Parlament també ha expressat el seu "respecte" per les "credencials democràtiques del Regne Unit, tenint en compte l'acord entre els governs britànic i escocès". Amb tot, cal recordar que l'encara primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, com la seva predecessora, Theresa May, han rebutjat reiteradament la celebració d'aquesta consulta pactada amb Londres, tot argumentant que ara no és el moment de fer-ho. Així i tot, la primera ministra escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon (SNP), ha promès tirar endavant amb el seu full de ruta, encara que la votació sigui "de caràcter consultiu". Fins i tot ha fixat la data: el 19 d'octubre de 2023.

Escòcia "no renunciarà a totes les vies"

Per la seva banda, Junts ha celebrat que ERC, CUP i els comuns s'hagin trobat amb el seu grup en la defensa del referèndum a Escòcia. I des d'ERC, Meritxell Serret ha assenyalat que "el govern escocès no renunciarà a totes les vies per al referèndum acordat". Des de la CUP, el diputat Carles Riera ha lamentat que JxCat i ERC "ara vagin cantant les excel·lències de la proposta d'Escòcia" per a celebrar un segon referèndum, quan fa un any "van tombar" una iniciativa semblant dels anticapitalistes. "La coherència i la congruència no forma part de l'estratègia de govern", ha lamentat. "Europa ens mira molt poc", ha afegit el diputat, que ha augurat que només ho farà quan s'exerceixi l'autodeterminació. Per la banda dels comuns, la diputada Susanna Segovia ha admès que el govern espanyol "pot perdre la por" de fer consultes i fer que la gent pugui decidir, però ha dit que el Govern també pot "aprendre una mica" de l'executiu escocès. El diputat socialista Ferran Pedret ha criticat que la moció vulgui fer "un greuge comparatiu" entre "la tradició democràtica del Regne Unit i una suposada manca de tradició democràtica a Espanya". La diputada del PPC Lorena Roldán, ha criticat que la moció és "fer bullir l'olla del 'processisme' per evitar responsabilitats de gestió".