El primer ministre britànic, Boris Johnson, rebutja la petició de la seva homòloga escocesa, Nicola Sturgeon, d'autoritzar la celebració d'un segon referèndum d'autodeterminació a Escòcia el 19 d'octubre de 2023. Ho ha fet a través d'una carta remesa a la líder de la SNP aquest dimecres, fet que Sturgeon ha titllat de la seva possible "darrera acció com a primer ministre" del Regne Unit, davant l'emboscada dins el seu propi partit per fer-lo dimitir. En resposta a la negativa de Londres, Sturgeon ha assegurat a Twitter que "Escòcia tindrà l'oportunitat de triar la independència", si no en aquest referèndum, "a través d'unes eleccions generals" plebiscitàries. "La democràcia escocesa no serà presonera d'aquest ni de cap altre primer ministre", ha afegit.

Ara "no és el moment" d'un segon referèndum

El número 10 de Downing Street, residència i despatx del líder conservador, ha difós una carta en la qual el primer ministre Johnson argumenta que ara "no és el moment" de celebrar aquesta consulta i "tornar a una qüestió que va ser clarament contestada per la gent d'Escòcia el 2014", en al·lusió al primer referèndum d'autodeterminació, en el qual van guanyar els partidaris de la permanència al Regne Unit. Per contra, Johnson demana que Sturgeon col·labori en la "crisi del cost de la vida" i la recuperació després de pandèmia de coronavirus. La líder del Partit Nacional Escocès (SNP, en anglès) va anunciar el juny que demanaria l'aprovació de l'Executiu central, però, amb la certesa que li seria denegada, que també legislaria per organitzar aquest plebiscit de manera unilateral. Aquesta legislació està sent analitzada ara pel Tribunal Suprem britànic.

Crisi a Londres

La difusió de la carta coincideix amb la crisi en el Govern britànic que podria portar a la sortida de Johnson en les pròximes hores o jornades. Un nombrós grup dels seus ministres s'ha reunit a Downing Street per a demanar-li que dimiteixi. Un d'ells ha indicat a la BBC que, si rebutja fer-ho, el gabinet es rebel·larà. Amb tot, sembla que el primer ministre s'aferrarà al seu càrrec, fet que implicarà que el Partit Conservador hagi de canviar el reglament per poder fer-li una segona moció de confiança i forçar així la seva sortida.