Vox ha anunciat que -després d'esgotar tots els tràmits en el marc del Parlament- durà al Tribunal Constitucional (TC) el vet al seu senador de designació autonòmica que han acordat aquest dimarts en Junta de Portaveus els grups independentistes i els comuns.

El grup d'extrema dreta ha menyspreat la fórmula Imperiali i ha anunciat a través del seu portaveu a la Cambra catalana, Joan Garriga, que demanaran al TC un recurs d'empara amb mesures cautelars per evitar que el seu senador sigui vetat.

 

"Estan fent un cordó als més de 200.000 vots que vam tenir en aquesta regió tan estimada per nosaltres que és Catalunya. Hem investigat sobre aquest sistema que volen aplicar i només s'ha utilitzat a Itàlia el 1956 i a Equador. No hi ha cap altre país que s'apliqui. Podem concloure que aquest sistema el podem batejar com una imperial estafa", ha etzibat Garriga.

Vox s'ha referit d'aquesta manera al canvi de mètode per designar els senadors de la Cambra. I és que serà la primera vegada que la Cambra catalana adopti aquest sistema, ja que habitualment s'ha fet servir el sistema de restes majors i, en alguna ocasió, s'han assignat a partir de la llei d'Hont. Si s'apliqués qualsevol d'aquests dos càlculs, el partit ultraespanyolista hauria tingut un senador.

Diputados Parlament Pau de la Calle

El portaveu de Vox, Joan Garriga, a la Junta de Portaveus d'aquest dimarts / Foto: Pau de la Calle

El suport de Cs i PP

Ciutadans i el PP han sortit a defensar Vox davant la intenció dels grups independentistes i els comuns de vetar el seu senador per designació autonòmica. Després que es reunís la Junta de Portaveus aquest dimarts al matí, el portaveu de Ciutadans, Ignacio Martín Blanco, i el líder del PP, Alejandro Fernández, han titllat d'"antidemocràtica" aquesta acció.

"Les idees de Vox poden agradar més o menys, pots pensar que són forassenyades. Però estem en una democràcia i els resultats són els que són. Vox és una minoria prou consistent", ha defensat Martín Blanco, qualificant d'"inadmissible" que aquests quatre partits vulguin aïllar el grup d'extrema dreta.

El dirigent taronja ha rebutjat que aquesta mesura sigui "antifeixista" i, per contra, l'ha qualificat de "totalitària". "És una actitud contrària al pluralisme i és un precedent nefast per a la democràcia aïllar un grup de la vida parlamentària i pública per la seva ideologia", ha blasmat, afegint -en la mateixa línia que venen defensant els socialistes els darrers dies- que per combatre Vox s'ha de fer "amb idees i polítiques". "És una cosa que farem des de Ciutadans, des de la nostra vessant liberal", ha aclarit.

Per la seva banda, el líder popular s'ha mostrat taxatiu amb aquesta qüestió: "A Vox li pertoca un senador, no perquè ho digui jo sinó perquè així ho van decidir els catalans a les urnes".

Preguntat sobre si el seu grup emprendrà accions legals si el vet al senador ultradretà tira endavant, Fernàndez ho ha descartat assegurant que és Vox qui ho hauria de fer. Fernández també ha confirmat que no s'ha demanat el posicionament dels lletrats al respecte.