El Parlament ha acordat presentar una denúncia perquè s'investigui el presumpte atac informàtic i espionatge al president de la cambra catalana, Roger Torrent, i al diputat d'ERC i exconseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall.

La Mesa va acordar el 20 de juliol presentar aquesta denúncia que el Parlament ja té preparada i que detalla que el programa Pegasus, l'eina que es va utilitzar per intervenir els terminals mòbils, "sembla que només l'adquireixen 'agències governamentals'" per perseguir delictes greus de terrorisme, narcotràfic o crim organitzat.

 

La suposada intervenció no autoritzada dels dispositius de Torrent i Maragall -les informacions també assenyalen que presumptament van espiar l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel- hauria compromès la seguretat de les comunicacions del Parlament de Catalunya, a més de vulnerar el dret a la intimitat de terceres persones, com diputats de la cambra.

A banda de la cambra catalana, Torrent i Maragall ja van presentar la seva denúncia en una carta dirigida a la comissaria pels Drets Humans del Consell d'Europa, a la secretaria general d'Amnistia Internacional i al relator especial de l'ONU per la llibertat d'expressió.

Confirmació de WhatsApp

A més, aquest dimarts, l'empresa de missatgeria instantània WhatsApp ha confirmat al president del Parlament que el seu telèfon mòbil va ser un dels objectius de l'atac del 2019 aprofitant una errada de vulnerabilitat. 

La directora de Política Pública de WhatsApp a Europa, Orient Mitjà i Àsia, Niamh Sweeney, va enviar dissabte passat un missatge a Torrent en què confirmava que va ser objectiu d'un "intent d'accés no autoritzat" de dades i comunicacions del dispositiu però afegeix que no se sap si finalment el mòbil va ser hackejat. Per saber-ho, la directiva de WhatsApp diu que caldria fer un "exhaustiu" examen forense del telèfon.