Catalunya vol ser capdavantera en la regulació de les criptomonedes, però les limitacions són moltes, i més sense les eines d'un estat propi. Malgrat això el Govern ja ha assegurat que farà tot el possible per abordar aquest fenomen, i avui el Parlament ha donat una nova passa: instar la Generalitat a advertir sobre els riscos que implica la utilització d'aquest sistema i que estableixi la prohibició de compra o inversió en criptomonedes per part de l'administració o entitats públiques. Així ho ha aprovat la cambra catalana arran d'una moció presentada pels comuns que ha estat aprovada en la seva totalitat, majoritàriament amb el vot de tots els grups excepte Vox, i és que els ultres han fet mofa del fet que "un Parlament regional" intenti regular una qüestió d'àmbit global.

Així el text aprovat demana fer difusió de les advertències dels riscos que impliquen la seva emissió i utilització, vigilar la publicitat relacionada amb les criptomonedes i exercir les accions de cessació de la publicitat enganyosa, i augmentar la prevenció de les addiccions comportamentals vinculades a les criptomonedes. El text també demana establir els mecanismes "per garantir el compliment de les obligacions fiscals i tributàries derivades de la possessió i de les operacions econòmiques amb criptomonedes" i instar el Govern a fer les gestions oportunes amb el govern espanyol perquè els criptocaixers estiguin subjectes al compliment de les obligacions derivades de la normativa sobre el blanqueig de capitals i mercats. 

Durant l'exposició de la moció, que els comuns han transaccionat en alguns punts amb ERC, Junts o PSC, el diputat Joan Carles Gallego ha sostingut que cal evitar l'especulació, i aturar els fets que es deriven de les criptomonedes com ara el blanqueig de diners, i per això ha apostat perquè Catalunya sigui capdavantera en les regulacions possibles sobre aquesta matèria. Per part dels partits del Govern, Lluis Salvadó d'ERC ha defensat fer respostes globals davant fenòmens globals, i més davant del que considera que són les criptomonedes, "un intent de privatització de la política monetària sota un maquillatge innovador". Per part de Junts, Ramon Tremosa ha alertat que falta supervisió sobre els venedors de fum, i que les criptomonedes són un risc sistèmic pel conjunt financer. 

Giró adverteix dels riscos

Aquesta moció arriba després d’una interpel·lació dels comuns al conseller d’Economia, Jaume Giró, que va assegurar que el Govern farà tot el possible per abordar les criptomonedes, i va alertar que fomenten “un model d’economia especulativa, allunyada de la creació de riquesa, de llocs de feina i que poden generar fraus, crims i addiccions”. Llavors, va advertir de quatre riscos: l'anonimat dels criptoactius pot fer-se servir per a finalitats criminals; poden produir frau fiscal, així que assegura que l'Agència Tributària perseguirà el frau derivat de criptomonedes; la seva volatilitat, ja que "són inversions d'alt risc"; i el risc mediambiental, perquè el seu minatge produeix altes emissions de carboni. Finalment, ha considerat que invertir en criptomonedes s'ha convertit en "quelcom semblant a operar en una casa d'apostes financeres" i ha recordat que la Generalitat ha començat a realitzar sessions informatives sobre les criptomonedes mitjançant l'Agència Catalana del Consum.