Per sort o per desgràcia, són part de l'actualitat. El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha garantit que el Govern farà "tot el possible" per abordar les criptomonedes, ja que esdevenen una activitat i una tecnologia que van més enllà de les fronteres dels països. "No és fàcil de legislar en l'àmbit local. Segurament, no és fàcil ni tenint un Estat. Imagineu-vos sense tenir-lo", ha dit en el ple del Parlament aquest dimecres. El diputat dels comuns Joan Carles Gallego havia instat el conseller a alertar dels riscos i contribuir a la regulació dels criptoactius.

Giró ha avisat que les criptomonedes fomenten "un model d'economia especulativa, allunyada de la creació de riquesa, de llocs de feina i que poden generar fraus, crims i addiccions". Llavors, ha advertit de quatre riscos: l'anonimat dels criptoactius pot fer-se servir per a finalitats criminals; poden produir frau fiscal, així que assegura que l'Agència Tributària perseguirà el frau derivat de criptomonedes; la seva volatilitat, ja que "són inversions d'alt risc"; i el risc mediambiental, perquè el seu minatge produeix altes emissions de carboni. Finalment, ha considerat que invertir en criptomonedes s'ha convertit en "quelcom semblant a operar en una casa d'apostes financeres" i ha recordat que la Generalitat ha començat a realitzar sessions informatives sobre les criptomonedes mitjançant l'Agència Catalana del Consum.

El Pla Estadístic de Catalunya

Per una altra banda, el projecte de llei del Pla Estadístic de Cataluya 2023-2028 ha superat el debat a la totalitat en el ple d'aquest dimecres. Giró ha destacat durant el debat la importància de les dades estadístiques per dissenyar polítiques públiques. "Són les dades les que ens diuen on tenim un problema i si les polítiques que hem dissenyat per tal de corregir aquest problema funcionen", ha dit. La qüestió és que la norma vol convertir en un organisme de recerca i avaluació de polítiques públiques l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que el conseller l'ha valorat com a un "servei públic de primera necessitat per una qüestió de transparència amb la ciutadania i una fiscalització de l'acció de govern".

La llei també vol potenciar el paper i la qualitat de l'estadística, a més de preveure que els òrgans estadístics puguin accedir als arxius administratius, inclosos els tributaris, per finalitats exclusivament estadístiques. Segons va dir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, el passat 22 de març després de la reunió del Consell Executiu, es vol "adaptar l'evolució estadística oficial als nous reptes".