El Parlament ha celebrat aquest divendres un ple extraordinari per condemnar els atacs terroristes de Barcelona i Cambrils, així com també per traslladar el condol a les víctimes dels atemptats. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat inici al ple amb la lectura d'una declaració institucional signada per tots els grups i en què s'ha posat en valor la resposta de Catalunya davant els atemptats. 

"Davant d'una situació d'extrema gravetat, cal remarcar la tasca excel·lent dels serveis d'emergències i urgències mèdiques i també la dels cossos de seguretat", ha assegurat Forcadell en referència, entre d'altres, a l'aplaudida resposta dels Mossos d'Esquadra. Així mateix, també ha volgut remarcar la "reacció cívica i l'esperit solidari" de la ciutadania. "L'objectiu últim del terrorisme és generar por i odi a la societat contra la qual atempta i aniquilar valors essencials com la llibertat i el respecte a la diferència. És per això que és tan important la resposta serena, solidària i pacífica que la societat catalana ha donat davant dels atemptats", valora la declaració.

Compromís amb la cultura de la pau

La presidenta del Parlament ha posat fi a la lectura del manifest cridant a la lluita contra el terrorisme i reafirmant-se en el compromís amb la cultura de la pau, que "obliga a aprofundir en valors com la tolerància i el diàleg i fer una tasca de prevenció dels extremismes violents". 

"La solidaritat, la llibertat i la convivència pacífica en la diversitat són la derrota del terrorisme", conclou la declaració. Com a resposta, la majoria dels diputats i assistents al ple s'han posat drets i han aplaudit. Entre els convidats al ple hi havia representació d'alguns dels cossos de seguretat i emergències, bombers, cònsols i alcaldes, entre els quals la de Barcelona, Ada Colau, i el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

Ha estat polèmica, però, la reacció dels membres de la CUP Anna Gabriel, Joan Garriga i Mireia Boya, que no han aplaudit. En declaracions posteriors al ple, el president del PP català, Xavier García Albiol, ha lamentat la reacció dels diputats anticapitalistes i els ha titllat de "desestructurats socials".

Posteriorment, s'ha celebrat un minut de silenci i s'ha donat per acabat, deu minuts després, el ple de condemna als atemptats. 

Crida a la participació

Un cop finalitzat el ple, el president del Govern, Carles Puigdemont, ha comparegut davant els mitjans per fer una crida a la participació a la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona per condemnar els atemptats. 

També ha fet declaracions la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, que ha assegurat que la manifestació de dissabte no "és un dia d'ideologies ni partidismes", sinó que ha de servir per "estar tots units sota un mateix lema". Arrimadas també ha aprofitat per advertir les entitats i a determinats partits polítics perquè "no tinguin la temptació d'instrumentalitzar la manifestació i fer-la servir com un altaveu ideològic". 

Per la seva banda, Albiol ha fet també una crida a la participació a la manifestació i ha celebrat la presència del rei Felip VI a la concentració. "Demostra que està al costat del poble català i del poble espanyol", ha assegurat.