El Parlament preveu aprovar el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 en un ple la setmana que ve on hi assisteixin només 21 diputats i que la resta facin ús del vot delegat, segons fonts de Presidència de la cambra catalana consultades per l'ACN. Un cop el projecte ha estat avalat pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE) resolt el recurs de Cs, els grups tancaran el format a la reunió telemàtica que la Junta de Portaveus celebrarà dimarts vinent, quan també es reunirà la Mesa. El president del Govern, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent, coincideixen a celebrar el ple "com més aviat millor", i des de Palau donen per fet que també serà així per part dels grups.

De fet, la Mesa va acordar el 13 de març, per unanimitat, adoptar un sistema excepcional per celebrar plens per qüestions urgents o relacionades amb el coronavirus. Segons aquesta entesa, hi participarien un màxim de 21 diputats –com a una comissió legislativa- i un diputat de cada grup tindria delegat el vot de la resta de grup parlamentari.

Els pressupostos que arribaran a la cambra van ser pensats en una situació molt diferent a l'actual i el mateix president del Govern va admetre en una entrevista a 'Rac1' dijous que "no serveixen", però sí que considera que "donen un marc per fer els canvis que calguin". De fet, Torra estén la mà a l'oposició per treballar conjuntament els comptes un cop s'aprovin la setmana que ve i prioritzar la despesa sanitària.

Alguns dels grups, com els comuns, amb qui el Govern ha negociat els comptes, han assenyalat que caldrà modificar-los, per exemple amb un pla de rescat social i econòmic davant el coronavirus.

El president del Govern, Quim Torra, va expressar fa mesos que anunciaria la data de les eleccions un cop s'aprovessin els pressupostos. A dia d'avui, però, la perspectiva ha canviat amb l'emergència sanitària damunt la taula i el cap de l'executiu no pensa en calendaris electorals: "Les eleccions no em preocupen ara".

S'espera que en els pròxims dies el Consell de Garanties Estatutàries emeti també el dictamen sobre la llei d'acompanyament, que també haurà de votar-se al Parlament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat