Pas endavant en el document de voluntats anticipades. El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres amb 116 vots a favor (PSC, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Vox, la CUP i els comuns) i nou abstencions (Ciutadans i el PP) que s'incorpori un nou supòsit per fer aquest paper adreçat als metges on el pacient expressa les instruccions a tenir en compte respecte als tractaments mèdics que pot rebre per quan es trobi en una situació en què no ho pugui manifestar personalment. Aquesta nova opció que s'incorpora a la llei permetrà als usuaris poder formalitzar aquest document de voluntats anticipades davant els mateixos professionals sanitaris.

Fins ara, la normativa només contemplava poder efectuar el paper davant de notari o davant de tres testimonis majors d'edat i amb plena capacitat d'obrar, dels quals dos no han de tenir relació de parentiu fins al segon grau ni estar vinculats per relació patrimonial amb l'atorgant. Ara, aquest tercer plantejament inclou que es pugui fer davant d'un professional sanitari, que ha de ser de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària i preferentment dels centres que siguin de referència per al pacient. Al mateix temps, s'ha aprovat que aquest nou supòsit pugui entrar en vigor d'aquí a dos mesos perquè, durant aquest període, el Departament de Salut pugui establir un pla d'informació i formació per al professional sanitari i puguin estar preparats per rebre les sol·licituds d'elaboració del document de voluntats anticipades amb ells.

Possible modificació integral de la llei en el futur

Aquesta modificació de la llei sobre els drets d'informació concernent la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, l'han promogut el PSC, Junts i els comuns. A la iniciativa s'hi va adherir, amb esmenes transaccionals, Esquerra Republicana. Des dels socialistes, Assumpta Escarp ha defensat la incorporació d'aquesta nova opció per fer el document de voluntats anticipades perquè calia "posar-se al dia" i fer un pas que ja han fet altres comunitats autònomes. Tal com estava fins ara, a parer d'Escarp, es posava traves a la gent gran i amb dificultats econòmiques. D'aquesta manera, la socialista ha sostingut que, com "més fàcil es posa, més gent fa el document". A més, ha recordat que això suposa "un dret, no una obligació".

Per part de Junts, Titón Laïlla ha avalat aquest canvi perquè es pugui fer en un "entorn amable i fàcil": "El vot d'avui ve carregat de persones, vides, temps, història i històries". Al seu torn, Ángeles Llive (ERC) ha afirmat que "les decisions que pren una persona sobre la seva salut, sigui quina sigui la seva situació, és un dret fonamental". "Contribueix a la desburocratització d'aquest procés", ha sostingut Llive, al mateix temps que ha obert la porta a un canvi complet de la llei: "Salut, d'acord amb el que proposa el Comitè de Bioètica, està treballant per donar resposta a les necessitats actuals de la ciutadania a través d'una modificació integral de la llei".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!