L'amnistia i els pactes de Pedro Sánchez amb Junts i ERC no han agradat a les forces conservadores. No només ha molestat a Madrid, sinó que des de diferents regions de l'estat espanyol alguns partits han alçat la veu contra aquests acords. El Parlament d'Andalusia s'ha pronunciat aquest dijous respecte la llei d'amnistia i els pactes que Sánchez ha fet amb els partits independentistes per assegurar-se els suport per la investidura. En una sessió plenària celebrada al ple del Parlament andalús, a Sevilla, la cambra legislativa andalusa ha considerat que els acords de Sánchez "infringeixen" l'ordre constitucional, especialment en referir-se a la llei d'amnistia, que consideren "un greuge" per l'estat espanyol i per Andalusia.

La iniciativa per posicionar-se sobre els pactes del recentment investit president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha estat presentada pel Partit Popular d'Andalusia (PP-A), que ha rebut el suport de Vox. En virtut d'aquesta proposta aprovada, el Parlament andalús ha expressat el seu "més ferm rebuig als acords d'investidura" de Pedro Sánchez amb partits independentistes. S'argumenta que aquests acords suposen cessions, com la Llei d'Amnistia, que consideren una "amenaça a l'ordre constitucional, l'estat de dret i la independència del poder judicial". La posició de l'oposició al Parlament andalús ha estat marcada pel suport majoritari del PP-A i Vox a la proposta, el rebuig per part del PSOE i Por Andalucia, i l'abstenció del Grup Mixt-Avance Andalucia.

La resolució del Parlament andalús no només critica els acords d'investidura des d'una perspectiva general de tot l'estat espanyol, sinó que va més enllà en assenyalar que els pactes de Sánchez amb les forces independentistes "perjudiquen greument" Andalusia. En conseqüència, s'insta la Junta a adoptar mesures en els àmbits institucional, executiu i judicial per a contrarestar els suposats "greuges" a la regió. La resolució emfatitza la necessitat de defensar l'estat de dret i actuar contra el que es percep com a "atropellaments" a Andalusia derivats dels pactes del govern central.

Exmagistrats del Constitucional criden a desobeir i batallar contra el “desafiament” de l’amnistia

"Hem de defensar el dret a resistència amb tots els mitjans al nostre abast: manifestacions, boicots o no compliment de les lleis quan els altres no les compleixen”. Així s’ha manifestat aquest dijous l’exmagistrat del Tribunal Constitucional Jorge Rodríguez Zapata, en unes jornades parlamentàries del PP contra l’amnistia celebrades al Congrés dels Diputats. Els populars hi han convidat també l’expresident del TC Francisco Pérez de los Cobos, que ha demanat "batallar" contra una llei que representa un “desafiament a l’ordre constitucional”. Es tracta, a parer seu, d’una llei que vulnera el principi de seguretat jurídica i el d’igualtat, un dels arguments que repeteix per activa i per passiva el partit d’Alberto Núñez Feijóo des que el PSOE va confirmar el pacte amb l’independentisme d’una llei que repari la persecució judicial a un moviment polític.